Transparency International
Asim Mekić: "Znam da ne vjerujete (mada nisam siguran da ne znate), ali provjerite i uvjerite se"
Asim Mekić: "Znam da ne vjerujete (mada nisam siguran da ne znate), ali provjerite i uvjerite se"
Aktuelno

Asim Mekić: “Znam da ne vjerujete (mada nisam siguran da ne znate), ali provjerite i uvjerite se”

Planet obuca

Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije Srednjobosanskog kantona reagovala je na izjave političkih dužnosnika u vezi njihvog stava o neophodnosti održavanja novih izbora za načelnika Općine Travnik.

Njihovo obraćanje javnosti prenosimo u cjelosti:

Jučer, 18.11.2020. godine, kao predsjednik KO SDA SBK, zajedno sa predsjednikom OO SDA Travnik, iznijeli smo stav u vlastito ime i u ime organizacija koje predstavljamo po pitanju izbora za načelnika Općine Travnik.

Ovaj put iznosim lični stav na komentare koji su uslijedili, kao predsjednik KO SDA SBK, ali i kao jedan od kandidata za načelnika na ovim izborima (i ponovno sam izabran na navedenu funkciju).

Stojim u potpunosti iza svega navedenog u predmetnom aktu. Iznenađuje me prvenstveno reakcija Županijskog odbora HDZ 1990. koji je otišao predaleko, i koji uopće ne komentariše akt i njegovu suštinu, nego su komentari otišli u sasvim drugom pravcu, čak i da je stavljena meta na čelo članovima Predsjedništva BiH, kao i gospodinu Goranu Pejakoviću.

Citiram dio saopštenja ŽO HDZ 1990.

lako se sam kandidat Goran Pejaković nije oglasio po tom pitanju, i čeka se službeni stav nadležnih SDA kao vrstu priliska već 171Z1 stavlja „metu na čelo” — završen citat.

Gospodo, ovo je zaista previše. Još jednom pročitajte naš akt i komentarišite ono što je napisano.

lsto tako, postavili su pitanje Hrvata kao načelnika općine, što ni u jednom trenutku nigdje nismo spomenuli.

Općinska organizacija HDZ Travnik je istovremeno iznijela svoj stav. Doduše, dosta korektniji i odmjereniji. Međutim, ni oni nisu komentarisali suštinu akta kojim smo se obratili na navedene adrese.

Razlog što ovo pišem jeste što i jedni i drugi navode da SDA na taj način vrši pritisak na CIK da se izbori za načelnika Općine Travnik ponove, što nije dobro i što nije korektno.

I ovo mogu donekle shvatiti, ali zašto nisu reagovali na izjavu predsjednika Federacije BiH koja je i bila povod za naše reagovanje, a koju je dao za dnevnik RTV Herceg Bosne noć ranije (a koju su prenijeli i drugi mediji).

U izjavi gospodin predsjednik Federacije BiH kaže da je zakon jasan i da je idući kandidat koji je dobio najveći broj glasova načelnik Općine Travnik, a to je gospodin Goran Pejaković. Isto tako kaže da Izborni zakon ne poznaje ponavljanje izbora (što takode nije tačno). Po Vašem tumačenju i ovo se može smatrati jednom vrstom pritiska na CIK i što se tada niste oglasili, gospodo iz HDZ-a?

Dio izjave predsjednika Federacije BiH prenosimo u cijelosti:

U SDA, kada su već znali za smrt njihovog kandidata, a oni su policali svoje članove da dodatno glasuju za mrtvog čovjeka, što je morbidno. Oni su stvarali uvjete da, unatoč smrti čovjeka, zadrže poziciju načelnika. Zakon je ovdje jasan nema ponavljanja izbora, Pejaković je načelnik Travnika” — završen citat.

Ovo i jeste ovako zato što je zakon nejasan.

Gospodo iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Pogledajte Izborni zakon nama susjedne države Republike Hrvatske, članice Evropske unije, u kojem je precizirano da se u ovakvim slučajevima izbori ponavljaju. Znam da ne vjerujete (mada nisam siguran da ne znate), ali provjerite i uvjerite se.

SDA se ponašala u skladu sa pravilima, to jest imala je svog kandidata i glasali su za svog kandidata. Nismo poticali glasače, jer mi ne znamo ko za koga glasa. Ovo su tajni izbori. Pretpostavimo situaciju da su aktivisti SDA došli na biračka mjesta i upućivali ljude da glasaju za nekog drugog kandidata, a kad bi to bio kandidat iz reda bošnjačkog naroda, mogu zamisliti kakve bi tek tada bile reakcije gospode iz HDZ-a. Mi to nismo činili.

Neka građani po vlastitoj savjesti odluče ko će im biti načelnik, bez obzira na vjeru, naciju, političku stranku.

Imali smo situacija gdje je u općinama bio samo jedan kandidat za načelnika. Pretpostavimo da se ovaj slučaj desio u jednoj od tih općina. Nema drugog kandidata. Šta bi se tada desilo? Naravno, izbori bi se ponovili.

I na kraju da završim.

Rečenica da stavljate metu na čelo pobjednicima izbora je tačna. Ja kao novoizabrani načelnik nikada nisam imao nikakvih problema u Busovači gdje se demokratija zaista poštovala. Ali kada vidimo kako i na koji način u mnogim općinama u cijeloj BiH želi da se osvoji načelnička pozicija, ako bi se odlučili da u slučaju spriječenosti pobjednika mandat dodjeljujemo drugom sa liste, to bi moglo izazvati tragične posljedice, jer su mnogi spremni na sve. Iza ovog stava stojim u cijelosti i odgovorno.

Ovo je moje zadnje obraćanje po ovom pitanju, i neću se više oglašavati po bilo čijem stavu ili mišljenju.

 

Predsjednik Kantonalne organizacije SDA SBK

                         Asim Mekić

Trebamo da znamo!