Sveučilište/Univerzitet Vitez
Bolnica "Dr. fra Mato Nikolić" dobila zaseban odjel za oboljele od Covid-19
Bolnica "Dr. fra Mato Nikolić" dobila zaseban odjel za oboljele od Covid-19 - photo: FENA
Aktuelno

Bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” dobila zaseban odjel za oboljele od Covid-19

Odjel za oboljele od Covid-19 sa deset kreveta, respiratorima i ostalim medicinskim aparatima, danas je otvoren u Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj.

Odjel je odvojen od ostatka bolnice, a njen direktor Velimir Valjan rekao je novinarima da će omogućiti potpunu brigu za oboljele, bez opasnosti od širenja zaraze koronavirusa u ostatku bolnice.

Imamo deset kreveta za intenzivnu njegu, što pacijentima omogućava mehaničku podršku i ventilaciju i terapiju kisikom. Uz još par sitnica, odjel od danas može primati pacijente – rekao je Valjan.

Uz odjel je smješten montažni objekat za boravak medicinskih radnika kako bi u svakom trenutku jedna ekipa bila spremna za rad.

Ističući kako se nada da neće doći do situacije da odjel u kratkom periodu bude popunjen pacijentima kojima će trebati respiratori, Valjan je uputio molbu građanima da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera i preporuka.

Moramo izbjeći situaciju da ovdje imamo veliki broj pacijenata u kratkom periodu. Nošenje maske, održavanje distance i izbjegavanje okupljanja su mali napori, jer je najgora situacija doći u ovaj krevet i biti na mehaničkoj ventilaciji – rekao je Valjan.

Bolnički odjel za oboljele od Covid-19 obišao je i ministar zdravstva SBK/KSB Anto Matić koji je rekao da je kantonalna vlada dala značajnu podršku njegovom otvaranju.

FENA/Agencija DAN