BH Telecom
BZK "Preporod": Saopćenje o razrješenju predsjednice i drugih organa BZK “Preporod” Travnik
BZK "Preporod": Saopćenje o razrješenju predsjednice i drugih organa BZK “Preporod” Travnik
Aktuelno

BZK “Preporod”: Saopćenje o razrješenju predsjednice i drugih organa BZK “Preporod” Travnik

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” dostavila je Saopćenje o razrješenju predsjednice i drugih organa BZK “Preporod” Travnik, koje prenosimo u cjelosti:

 

Poštovani predsjednici i članovi BZK “Preporod”,

s obzirom na dezinformacije i optužbe iz pisma razriješene predsjednice gđe Amre Čampara Lolić i razriješenih članova Upravnog / Izvršnog odbora Općinskog društva BZK “Preporod” Travnik, u prilogu vam dostavljamo Odluku o razrješenju predsjednice i organa Općinskog društva BZK “Preporod” Travnik koju je dana 1. 6. 2020. godine, na prijedlog i uz saglasnost predsjednika prof. dr. Sanjina Kodrića, jednoglasno donio Upravni odbor BZK “Preporod” u sastavu: prof. dr. Almedina Čengić (predsjednica), prof. dr. Aida Abadžić-Hodžić, prof. dr. Adnan Busuladžić, prof. Hatidža Duman, prof. dr. Šaćir Filandra, prof. Hadžem Hajdarević, prof. dr. Alen Kalajdžija, prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Esad Oruč, prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović i prof. dr. Sead Šemsović (članovi).

Sastavni dio Odluke o razrješenju predsjednice i organa Općinskog društva BZK “Preporod” Travnik jeste i Obrazloženje, u kojem su navedene činjenice na temelju kojih je, u składu sa Zakonom i Statutom BZK “Preporod”, donesena Odluka, koja je javno objavljena i na zvaničnoj internetskoj stranici BZK “Preporod” (https://www.preporod.ba/odluka-o-razrjesenju-predsjednice-i-drugih-organa-bzk-preporod-travnik-i-uvodjenju-povjerenistva/).

Čuvajući dignitet BZK “Preporod” kao cjeline, Direkcija BZK “Preporod” nema namjeru polemizirati s razriješenom predsjednicom i razriješenim članovima Upravnog / Izvršnog odbora Općinskog društva BZK “Preporod” Travnik, niti za to ima potrebe budući da o svemu sasvim jasno govore same činjenice navedene u Obrazloženju Odluke, a s kojima će članovi Matičnog odbora i Skupštine BZK “Preporod” biti i detaljno upoznati na prvoj narednoj sjednici Matičnog odbora i Skupštine. To se posebno odnosi na niz grubih kršenja Statuta, a naročito na odbijanje odluka nadležnih organa BZK “Preporod” te pokušaje suštinskog funkcionalnog odvajanja Općinskog društva BZK “Preporod” Travnik od Direkcije i cjeline BZK “Preporod”, što je strogo nedopustivo Statutom BZK “Preporod”. Isto se odnosi i na višegodišnje prekoračenje mandata razriješene predsjednice gđe Amre Campara-Lolić i drugih razriješenih članova organa Općinskog društva BZK “Preporod” Travnik, koja je nestatutarno bila predsjednica travničke podružnice “Preporoda” čak 15 godina i kojoj je posljednji legalni mandat istekao prije čak sedam godina — još 2013. godine, a što je takoder strogo nedopustivo Statutom BZK “Preporod”.

U składu s brojnim dosad pokrenutim aktivnostima, prioritetni cilj Direkcije, odnosno predsjednika i Upravnog odbora BZK “Preporod” i dalje ostaje konačno rješenje problema adekvatnog zakonskog statusa i zakonski utemeljenog budžetskog finansiranja BZK “Preporod” i njegovih podružnica u BiH, kao i provodenje reforme unutrašnje organizacije BZK “Preporod” te jačanje institucionalnih kapaciteta i uopće društvene pozicije BZK “Preporod” kao cjeline, a sve kako bi BZK “Preporod” još svrsishodnije obavljao svoje temeljne kulturne i društvene zadaće. Na temelju Zakona i Statuta, Direkcija BZK “Preporod” nastavit će očuvanje institucionalnog jedinstva i nedjeljivosti BZK “Preporod” i neće dopustiti bilo kakvo cijepanje niti privatizaciju BZK “Preporod” sa strane neodgovornih pojedinaca i njihovih nezadovoljenih ličnih ambicija i interesa. BZK “Preporod” temeljna je institucija kulture bošnjačkog naroda s tradicijom dugom cijelih 117 godina i kao takva pripada cijelom narodu i služi općem dobru, a ne bilo kojoj uskoj interesnoj grupi pojedinaca koji pokušavaju otuđiti i sebi trajno potčiniti “Preporod” u svojoj sredini i njihovoj vlastitoj koristi.

Visoko cijenimo rad i rezultate svih čestitih i odgovornih “preporodovaca” i zajednički nastavljamo jačanje i razvoj BZK “Preporod” zarad opće koristi, ne dozvoljavajući da pojedinci s lošim namjerama dezavuiraju vrijednosti BZK “Preporod” i postignuća u radu brojnih njegovih vrijednih članova i entuzijasta. Ne smijemo i nikad nećemo dozvoliti stavljanje sitnih ličnih interesa i ambicija ispred interesa i potreba zajednice i društva, a naročito nećemo dozvoliti zloupotrebu i urušavanje BZK “Preporod” sa strane usko privatnih interesa pojedinaca, već nastavljamo zajednički raditi za dobro “Preporoda”, Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. To je naša zadaća i od nje ne odustajemo bez obzira na otpore onih koji imaju drugačije namjere, kako smo to činili i niz puta tokom prethodnih godina i desetljeéa.

Također, koristimo i ovu priliku da Vas pozovemo na saradnju s ciljem medijskog predstavljanja Vašeg općinskog / gradskog / kantonalnog društva na “Preporodovom” novopokrenutom portalu za kulturu i društvo Biserje.ba (https://www.biserje.ba).

Srdačno Vas selamimo i toplo pozdravljamo!

S poštovanjem,

Generalni sekretar BZK “Preporod”
Nazif Salčin

Pročitajte originalnu odluku u saopćenje:

Odluka-Povjereništvo-Travnik

Pismo-Travnik-pdf