HH Auto Travnik
Arhiva

Centar za istraživačko novinarstvo obilježio 12 godina rada

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) proslavio je jučer u Sarajevu dvanaest godina rada. Godišnjica je iskorištena i kao prilika da se predstavi novi vizuelni identitet organizacije te nova web stranica.

Ova medijska organizacija je počela sa radom u oktobru 2004. godine uz pomoć USAID-ovog granta, uz tehničku pomoć i podršku Novinarske škole Univerziteta u New Yorku i kompanije Journalism Development Group, saopćeno je iz CIN-a.

CIN je danas samostalna i nezavisna organizacija čiji rad prepoznaje šira javnost. CIN-ove tekstove i informacije iz baza podataka preuzimaju drugi mediji, ali i studenti pri izradi naučnih radova.

U proteklih 12 godina CIN je objavio približno 500 istraživačkih priča, 13 baza podataka te nekoliko dokumentarnih filmova, a drugi mediji u BiH i regiji su CIN-ove sadržaje objavili više od 9.000 puta.

Glavni i odgovorni urednik Aladin Abdagić ističe da o kvalitetnom radu CIN-a ne svjedoči samo stalni rast čitatelja, nego i više od dvadeset novinarskih nagrada, ali i promjene koje neke istraživačke priče uzrokuju.

– Neke naše priče dovele su do sudskih procesa, hapšenja ili ostavki političara – kazao je Abdagić

Novi vizuelni identitet te nova web stranica otvaraju CIN-u put za kvalitetnije komuniciranje s javnošću.

– Promjena vizuelnog identiteta ne znači promjenu osnovnih vrijednosti CIN-a, a to je nezavisno i profesionalno izvještavanje o korupciji, neodgovornoj vlasti i svim drugim sistemskim nepravilnostima – istakla je direktorica organizacije Leila Bičakčić.

Rad CIN-a finansijski podržavaju međunarodne institucije i organizacije među kojima su SIDA, Delegacija Evropske unije u BiH, Fond otvoreno društvo BiH, NED, britanska ambasada, holandska ambasada, USAID.

FENA