HH Auto Travnik
Danas usvojen rebalans budžeta SBK/KSB koji donosi povećanje plata
photo: FENA
Aktuelno

Danas usvojen rebalans budžeta SBK/KSB koji donosi povećanje plata

Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila je u utorak rebalans budžeta za ovu godinu, kojim je planirano da on iznosi oko 219,3 miliona maraka, što predstavlja povećanje za 18,4 miliona maraka.

Ovim rebalansom je, između ostalog, predviđeno povećanje bruto plata za više od 5.200 budžetskih korisnika, za koje će, uz doprinose, biti izdvojeno dodatnih 4,1 milion maraka.

Ministar finansija SBK/KSB, Zoran Marković, rekao je novinarima kako će osnovice za obračun plata, u razdoblju od 1. juna do 31. decembra ove godine, biti povećana za šest posto, odnosno s 250 na 265 maraka.

Na pitanje novinara da prokomentariše opravdanost ovakve odluke, posebno u predizborno vrijeme, Marković je rekao da plate u javnom sektoru SBK/KSB nisu povećavane zadnjih deset godina.

Pred izbore je sve predizborno, to sama logika kaže, ali nije… Čini mi se da u zadnjih deset godina plate nisu povećavane, pa kod zaposlenika sa srednjom stručnom spremom iznose oko 630 maraka. Ja imam platu oko 2.000 maraka, kao ministar, i ona će biti povećana za 120 maraka – naveo je on.

Odluku o povećanju plata, premijer Tahir Lendo objasnio je činjenicom da SBK/KSB ima najnižu prosječnu platu u Federaciji BiH.

Možda je previše napuhana priča o velikim platama u Srednjobosanskom kantonu. Možete provjeriti prosjek plate i vidjeti da je gotovo najniža u Federaciji BiH. Mi smo se odlučili na ovaj potez jer smo stabilizovali prihodovnu i rashodovnu stranu budžeta i uradili smo rebalans kako bismo proveli razvojne projekte, a uz to smo odlučili i nešto povećati osnovicu za platu – istakao je Lendo.

Zastupnik SDP-a BiH, Nijaz Helez, ocijenio je kako se radi o predizbornom povećanju plata budžetskih korisnika.

S obzirom na to da smo kanton sa najnižom prosječnom platom, smatramo da je do povećanja trebalo doći mnogo ranije i plate je trebalo uskladiti s platama u drugim kantonima. Ovdje se očito radi o predizbornoj kampanji – rekao je Helez.

On je takođe rekao i da radnici u nekim privatnim preduzećima u Srednjobosanskom kantonu primaju plate u iznosu od 380 maraka, te da je i njima potrebno pomoći.

Među razlozima za rebalans proračuna navedeno je da će, na osnovu potpisanog Kolektivnog ugovora, doći i do izmjene koeficijenata za obračun plata nastavnika u osnovnim školama, te pomoćnog osoblja u osnovnim i srednjim školama, kao i izjednačavanja koeficijenata direktora u osnovnim sa onima u srednjim školama.

Rebalansom su, između ostalog, za 12 miliona maraka povećani kapitalni transferi, a radi se o kreditnom zaduženju za sufinansiranje rekonstrukcije regionalnih puteva.

Takođe, za prevoz učenika osnovnih škola planirano je dodatnih 400.000 konvertibilnih maraka, s obzirom na izmjene zakona kojima je određeno da plaćeni prevoz imaju učenici koji su od škole udaljeni najmanje dva kilometra, umjesto dosadašnja četiri kilometra.

FENA/Agencija DAN