Sveučilište/Univerzitet Vitez
Dolazi nam zima, evo savjeta iz Civilne zaštite:
photo: Agencija DAN
Aktuelno

Dolazi nam zima, evo savjeta iz Civilne zaštite:

S obzirom na to da nam predstoji zimski period, te da jaku zimu i snježne padavine ne možemo spriječiti, ali pravilnim i pravovremenim postupanjem možemo ublažiti ili spriječiti posljedice koje te pojave mogu prouzrokovati. Stoga iz Službe za civilnu zaštitu Općine Travnik podsjećaju građane s područja općine Travnik da u slučaju:

1.Snijega i poledice:

-kao vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog objekta dužni ste redovno i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i prilazne puteve do svog objekta;

-ako se led ne može očistiti s pločnika potrebno ga je posuti sa dosta soli ili drugim raspoloživim tvarima koja pospješuju otapanje leda;

-koristite obuću s gumenim, hrapavim đonom kako bi smanjili opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu;

-potrebno je da hodajući uz zgrade ili ispod drveća, budete oprezni, jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led. Također, iz navedenih razloga ne parkirajte vozilo na tim mjestima. Očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.

-Preventivno, protresite snijeg sa voćnjaka, ukrasnog drveća i grmlja, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sl., kako biste spriječili njihovo oštećenje i lom.
Pažnja! Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove – smrtna opasnost.

-Ukoliko, snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg stambenog ili poslovnog objekta dužni ste ukloniti sami ili angažiranjem stručnih službi. Zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg stambenog ili poslovnog objekta i od debljine, odnosno težine sniježnog pokrivača, procjenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova, te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio.
Pažnja! Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!

-Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolirani a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe doktorske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, snabdijevanja neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 030/518-135 ili 121 Kantonalni operativni centar s kojeg će se dobijati potrebne informacije i upute za pružanje potrebne pomoći.

2.Jake zime:

-što manje boravite na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru,

– prije izlaska na otvoreno slojevito se obucite dovoljno toplom odjećom i obućom i zaštite glavu i šake,

-što manje izlazite na zaleđene i kliske površine i ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama,

-u prostorijama koje nisu grijane, prije nastupanja jake zime ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode i sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji.

Služba za civilnu zaštitu Općine Travnik