HH Auto Travnik
photo FENA/Marija Augustinović
Aktuelno

Dragan Čović sa izaslanstvom HDZ-a BiH posjetio bolnicu u Novoj Biloj

Dovršetak izgradnje šeste lamele u Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj očekuje se u naredna dva do tri mjeseca, što će doprinijeti značajnom proširenju bolničkih kapaciteta i poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga, rečeno je u srijedu tokom posjete izaslanstva HDZ-a BiH, predvođenog predsjedavajućim Predsjedništva BiH i stranačkim predsjednikom Draganom Čovićem.

Ova posjeta bolnici jedan je od načina da se izrazi predanost važnim projektima koji imaju posebnu, povijesnu poruku za naš narod i svakog pacijenta iz ovih krajeva. Nakon završetka građevinskih radova, moramo se pobrinuti da jedna sustavnost u funkcioniranju zdravstva, ovoj bolnici omogući nesmetano obavljanje posla, a da politika nastavi pružati logističku podršku – kazao je Čović novinarima.

Bolnicu su danas obišli i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, predsjedavajući Skupštine SBK/KSB Josip Kvasina, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK/KSB Dragan Solomun, te predsjednik kantonalnog odbora HDZ-a BiH KSB-a Radoje Vidović.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara podsjetio je kako je Vlada Federacije BiH krajem prošle godine za potrebe bolnice u Novoj Biloj izdvojila 265.000 maraka.

Izgradnja šeste lamele iziskuje velika sredstva i nadam se da ćemo i u narednom periodu, s razine Federacije BiH, uspjeti izdvojiti novac, kako bi ovaj projekt do kraja uspio i kako bi građanima osigurali što kvalitetniju zdravstvenu njegu – dodao je Čavara.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić podcrtao je kako je dovršetak izgradnje šeste bolničke lamele neophodan, kako bi bila kompletirana zdravstvena usluga za stanovnike SBK/KSB.

Vlada FBiH izdvojila je 265.000 maraka iz sredstava prikupljenih od privatizacije i smatram da je to od velike pomoći. Po zaključku Vlade, od privatizacije će uvijek biti odvajan jedan dio za zdravstvo, tako da ćemo i dalje voditi računa da se ovo sve kompletira, kako bi usluga za stanovnike ovog kantona bila dobra – istakao je Mandić.

Direktor bolnice u Novoj Biloj Velimir Valjan rekao je kako će ukupna vrijednost projekta izgradnje nove lamele iznositi oko dva miliona maraka, te da će bolnici to donijeti 25 novih ležaja, nove prostore za transfuzijsku medicinu, kao i novu dijagnostičku proceduru.

Kako je naglasio, finansijska konstrukcija nije u potpunosti zatvorena, te se očekuje da u aprilu bude otvoren konkurs Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ovaj ured je većinom i finansirao ovaj projekat i nadamo se da ćemo dobiti potrebna sredstva. Federalna i kantonalna vlada su, takođe, sufinansirale sve naše projekte, tako da je to dokaz da iz ovog projekta stoje ozbiljni ljudi i da postoji trajna briga – rekao je Valjan.

Foto FENA/Marija Augustinović

FENA/Agencija DAN