Sveučilište/Univerzitet Vitez
Arhiva

Edin Džeko podržao kampanju “Skivene sjene”

Kapiten bh. nogometne reprezentacije Edin Džeko podržao je kampanju “Skrivene sjene”, koju od 2013. godine provodi Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik, s ciljem suzbijanja nasilja nad ženama.

Uz književnicu Nuru Bazdulj-Hubijar i judistkinju Larisu Cerić, koje su ranije podržale ovu kampanju, “Skrivene sjene” su korak bliže svom cilju – buđenju svijesti bh. građana kada je u pitanju nasilje nad ženama i djevojčicama, saopštili su iz CEM Travnik.

“Kroz kampanju želimo ukazati javnosti na veliku potrebu da se zaštite zlostavljane žene, jer je, prema statistici, u BiH svaka četvrta žena žrtva nekog oblika nasilja, a najčešće je zlostavljač netko iz uže porodice”, kaže se u saopštenju.

Kampanja okuplja javne osobe, sportiste, predstavnike poslovnog svijeta, medija, akademske zajednice i druge zainteresovane koji žele dati doprinos borbi protiv nasilja nad ženama, jer je ona efikasna samo ako se uključi cjelokupno društvo.

U okviru kampanje nastala je istoimena predstava, kreirana nakon intervjua sa žrtvama nasilja u BiH, koja je odigrana u više bh. gradova, te u Novom Sadu, dok je planirano i njeno izvođenje u Švedskoj.

U okviru “16 dana aktivizma”, predstava “Skrivene sjene” bit će odigrana 6. decembra u Pozorištu mladih u Sarajevu.

FENA/Agencija DAN