Postoje čaršije kojima ne treba nikakvo posebno obilježje pošto su same po sebi prepoznatljive. Možda nama Travničanima damar sam zaigra već kod Kanara te svake druge oznake smatramo suvišnim. Približavanjem travničkoj čaršiji kao da se polahko uvlačimo u njezina njedra, u nešto najintimnije, a svako smatra da je njegovo. Ukazivanjem zidina Staroga grada okruženog sa desetak munara, vremenom ta slika i postade amblemom ove čaršije. Ne zna se šta više okupira pažnju. Prvo je predivno zdanje Medrese, koje nam podari bosanski vezir Elči Ibrahim-paša. Tu je bila smještena jedna od najstarijih bosanskih biblioteka.

 ...eto,neki su od nas, u ranom djetinjstvu,već od prvog razreda osnovne
škole,dobili nadimke,koje i dan danas nosimo, neki su imali nadimke, kratko,
koji su vremenom otpali kao malter sa zida, a neki su opet, izašli potpuno
neokržnjeni, ali su im prezimena preuzela funkciju nadimaka, pa je dovoljno
da kažemo bilo što, ili nadimak,ili prezime, a da znamo o komu se radi...

U ljeto 1963. godine boravio je, po ko zna koji put u svom rodnom Travniku, istaknuti naučnik, Derviš M. Korkut, tada 73-godišnji kustos Muzeja grada Sarajeva, radi obavljanja posljednjih priprema za štampanje djela "Travnik u prošlosti od 1464-1878. godine" koje je napisao sa poznatim naučnikom Hamdijom Kreševljakovićem.

Knjiga je krajem iste godine objavljena u izdanju Zavičajnog muzeja Travnik. Štampana je u travničkoj "Štampariji i knjigoveznici" u skromnom tiražu, tako da je ova možda najvrijednija knjiga o Travniku već odavno postala raritet.

U dugoj i burnoj historiji Travnika nije zabilježeno nijedno ime tako značajnog naučnika, orijentaliste, javnog radnika, pedagoga i poznavaoca historije, života i običaja Bošnjaka kao što je to bio briljantni erudita Derviš M. Korkut, čije je ime odavno poznato u Evropi i u svijetu, možda čak i više nego u njegovom rodnom gradu! Nažalost, iza ovakvog naučnika nije ostao veliki broj objavljenih radova jer je njegova specijalnost bilo kazivanje koje je najčešće ostalo nezabilježeno ili je odlično poslužilo onima koji su od njega tražili neku pomoć ili savjet prilikom pisanja naučnih ili drugih tekstova o raznim temama. Da je slučajno ostalo zabilježeno ili objavljeno sve što je on nesebično kazivao, sigurno bi to bio ogroman opus na kojem bi mu zavidjeti mnogi ugledni naučnici...

O nama

Portal Travnicki.INFO je jedan od internet medija Agencije DAN

 

Agencija za promociju DAN

ul. Konatur 2/b 72 270 Travnik

redakcija@dan.ba

+387 (0)61 751 528

 

Travnicki.INFO postoji od: 17.12.2008.

Posljednje dodano:

Facebook stranice: