HH Auto Travnik
Arhiva

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta dodjeljuje grant sredstva za 465 korisnika

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta dodjeljuje grant sredstava za poticaj projekata za 456 korisnika sa područja cijele BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Među korisnicima sredstava rangiranih na potencijalnoj rang listi poticaja nalaze se inovatori, mladi ljudi, žene, kompanije i drugi.

Sredstva su dodijeljena na osnovu Javnog konkursa za odabir korisnika grant sredstava za 2016. godinu. Na njega je pristiglo više od hiljadu prijava, od čega je 456 aplikacija zadovoljilo kriterije.

Prema potencijalnoj listi korisnika, poticajna sredstva bi trebala biti dodijeljena inovatorima, tradicionalnim i starim obrtima, malim i srednjim preduzećima, aplikacijama za unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture, za poticaj projektima koje financiraju EU i drugi inozemni donatori, udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama, te za tehničko usklađivanje.
Podrška je osigurana i za više od stotinu novoosnovanih biznisa, za poticaje poduzetništvu žena, te poduzetništvo mladih.

Javni konkurs objavljen je 18. maja ove godine, a javno je predstavljen na konferenciji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Instituta za razvoj mladih KULT.  Institut KULT učestvovao je u pripremi Javnog konkursa, posebno u dijelu unaprjeđenja kriterija koji se odnose na projekte za mlade, žene i novoosnovane biznise, a pružio je i podršku ministarstvu u promovisanju Javnog konkursa i informisanja poduzetnika, prvenstveno o načinima prijave na poziv.

Vijest o objavi Javnog konkursa na web portalu Instituta za razvoj mladih KULT pročitalo je oko 15.000 osoba.

Ministarstvo za realizaciju Javnog konkursa, odnosno podršku i pomoć privredi, izdvaja oko četiri miliona konvertibilnih maraka.

Anadolu Agency

Potencijalna Rang listu korisnika grant sredstava tekućih transfera za 2016. godinu (klik)

Lista odbačenih prijava (klik)