Sveučilište/Univerzitet Vitez
Arhiva

FOTO: Čović iz Mostara poručio da neće dozvoliti raskidanje koalicije SDA i SBB

Funkcioniranje vlast u BiH na svim razinama i put ka Europskoj uniji, danas su u Domu HDZ-a BiH u Mostaru bili tema proširenih sjenica Hrvatskog narodnog sabora i zajedničkog sastanka Predsjedništva HNS-a i Glavnog vijeća HNS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik HNS-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović (HDZ BiH) je pojasnio kako je sastanak održan s ciljem da se analizira funkcioniranje vlasti u ime hrvatskog naroda na svim razinama u BiH , kroz politički život i djelovanje u BiH.

“Nakana je bila da vidimo što treba promijeniti da bude još bolje, kako bi sve ono što se radi na određenim razinama na neki način bilo razumljivo svima, od europskog puta, sutra NATO puta, izbornog zakonodavstva, realnog ekonomskog i socijalnog funkcioniranja svih razina vlasti u BiH”, pojasnio je Čović, naglasivši optimizam kad je budućnost BiH u pitanju.

Govorilo se o TV kanalu na hrvatskom jeziku, što je Čović ocijenio prijeko potrebnim.

“Naš stav je jednostavan da konstitutivni narodi imaju pravo a da budu informirani objektivno i na svome jeziku, što je pravo i manjima diljem svijeta, a posebno Europske unije kojoj se želimo priključiti, tako da Hrvati kao konstitutivan narod moraju biti korektno informirani kroz sustav javnog emitiranja”, ustvrdio je Čović.

Komentirao je i stanje između SBB i SDA.

“Mi trebamo učiniti sve da se ova koalicija očuva, jer je ona garant daljnjih reformnih aktivnosti u BiH, a osobito u Federaciji BH”, kazao je Čović, navodeći kako je upravo danas putem telefona razgovarao s predsjednikom SDA-a Bakirom Izetbegović na tu temu. Sljedeći tjedan će se, kako je naglasio, sastati i s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, jer, tvrdi Čović,  bez ozbiljne koalicija i bez usuglašenog stava BiH je osuđena na zastoje.

“Ja ću učiniti sve da se to ne desi”, poručio je Čović, ne govoreći i o zastoju kreiranja izbornog zakonodavstva, koji je, kako je i sam kazao, trebalo završiti do kraja prvog mjeseca.

“Mi smo blizu kreiranja rješenja za koje procjenjujemo da mogu imati svoj konačan uspjeh u Parlamentarnoj skupštini BiH kada je u pitanju Seidić-Finci i kada je u pitanju grad Mostar. Mi ćemo pokušati idući tjedan sa SDA naći zajednička rješenja koja mogu biti prijedlog ove dvije političke opcije i zbog toga nam je iznimno važno da imamo i treće partnere ili četvrte partnere u Federaciji BiH, koji će na sličan način to vidjeti, da bi to predali u parlamentarnu proceduru, jer to je put kako bi formalno u roku od mjesec ili dva dana, koliko to ima smisla, i riješili, jer se znaju zakonske odredbe”, pojasnio je Čović. Naglasio je da on vjeruje u formu kojom će svi biti zadovoljni, jer je to šansa za novi Izborni zakon.

Anadolu Agency