Sveučilište/Univerzitet Vitez
FOTO: Mladi Travničani uspješni na Međunarodnom šahovskom festivalu u Sarajevu
photo: Šahovski klub Travnik
Aktuelno

FOTO: Mladi Travničani uspješni na Međunarodnom šahovskom festivalu u Sarajevu

Šahovski klub ”Sarajevo” je, nakon četverogodišnje pauze, obnovio tradiciju održavanja Međunarodnih šahovskih festivala povodom Dana grada Sarajeva i u subotu 7. aprila 2018. godine organizirao 55. izdanje ovog jako uglednog takmičenja.

Na omladinskom turniru nastupili su i najmlađi travnički šahisti, polaznici Škole šaha Šahovskog kluba ”Travnik”, koju vodi nacionalni majstor Smail Dautović. U muškoj konkurenciji, gdje su pravo nastupa imali svi kadeti do 18. godina, nadmoćno je pobijedio član ŠK ”Travnik” Mijo Kovač sa maksimalnim skorom od 5 poena iz 5 partija, dok je Mehmed Topoljak podijelio 2-3. mjesto i samo zbog dodatnog kriterija završio na brončanom postolju.

U konkurenciji kadetkinja Nejla Čaušević i Ana Rajić su osvajanjem 5. i 6. mjesta također ušle u krug nagrađenih igračica. Pored nagrađenih, zapažen nastup imali su i najmlađi članovi Škole šaha Sajra Dedić, te Miralem i Lamija Ganić, koji su u svojim partijama uspjeli da pobijede znatno starije i favoriziranije protivnike, dok su Faris Failipović i Bruno Šimić ovim nastupom stekli dragocjeno iskustvo za buduća takmičenja.

Ovi odlični rezultati pokazatelj su dobre forme mladih šahista Travnika pred nastupajuće Kadetsko prvenstvo FBiH, koje će se održati u Kulen Vakufu, od 19. do 22. aprila.

Služba za informisanje Šahovskog kluba ”Travnik”