HH Auto Travnik
U Travniku održana radionica "Automatizacija bibliotečkog poslovanja na primjeru softwarea Libs"
U Travniku održana radionica "Automatizacija bibliotečkog poslovanja na primjeru softwarea Libs" - photo: Agencija DAN
Aktuelno

FOTO: U Travniku održana radionica “Automatizacija bibliotečkog poslovanja na primjeru softwarea Libs”

U okviru programa kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2019.“ JU Gradska biblioteka Travnik danas je organizirala radionicu za bibliotekare Srednjobosanskog kantona pod nazivom „Automatizacija bibliotečkog poslovanja na primjeru softwarea Libs“. Predavač i promotor bio je prof. dr. Edin Pobrić, redovni profesor Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Prema riječima direktora JU Gradska biblioteka Travnik, dr. sc. Dženana Kosa, „radionica je namijenjena bibliotekarima uposlenim u javnim bibliotekama i bibliotekama u sastavu drugih ustanova SBK/KSB, zatim bibliotekarima uposlenim u osnovnim i srednjim školama SBK/KSB, a kao oblik informiranja o savremenim infomacionim tokovima u bibliotečkoj djelatnosti, ali i kao oblik stručnog bibliotečkog usavršavanja“.

Prof. dr. Edin Pobrić predstavio je bibliotečki informacioni sistem „Libs“ koji se već koristi u nekoliko javnih biblioteka Srednjobosanskog kantona: „Danas smo u Travniku gdje u okviru programa Andrićevih dana govorimo o bibliotekama, mogućnostima unapređenja rada i pružanja bibliotečkih usluga, družimo se i razmjenjujemo iskustva. Raduje me što sam u Travniku, u Gradskoj biblioteci Travnik, što imam priliku predstaviti softversko rješenje za biblioteke na kojemu sa timom saradnika radim već desetak godina, a koje je potpuno urađeno prema UNIMARC-u.

U ime Osnivača JU Gradska biblioteka Travnik, Općine Travnik, bibliotekarima Srednjobosanskog kantona obratio se načelnik Općine Travnik, gosp. Admir Hadžiemrić: „Zaista mi je drago da vas sve skupa mogu pozdraviti u ime Općine Travnik i u svoje lično ime, da vam mogu zaželiti dobrodošlicu u Travnik i u Gradsku biblioteku Travnik. Zahvaljujući JU Gradska biblioteka Travnik i direktoru ove biblioteke koji su se potrudili da bibliotekareSrednjobosanskog kantonau ovolikom broju okupe u okviru programa „Andrićevih dana“ danas imamo radionicu koja će, iskreno vjerujem, dati poseban doprinos promociji, razvoju i unapređenju bibliotečke djelatnosti na području Kantona. Isto tako, iskreno vjerujem i da ćete vi bibliotekari, zajedno sa nastavnicima učiniti najveće napore da naročito kod djece i omladine vratite interes za knjigu koju niti jedan drugi medij ne može zamijeniti. Zato vam želim ugodno i dobro druženje u Travniku i da ponesete što više dobrih i korisnih informacija za vašu struku.

Organizaciju radionice podržalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB.

JU Gradska biblioteka Travnik