HH Auto Travnik
Arhiva

FOTO: U Travniku počela zabavna škola nogometa za djevojčice

Internacionalna zabavna škola nogometa za djevojčice danas je zvanično otorena u Travniku, a organizatori predvođeni Sportskim savezom Srednjobosanskog kantona, očekuju da će, osim promovisanja sportskog duha, dugoročno doprinjeti unaprjeđenju tjelesne aktivnosti, ishrane i zdravlja djece.

Predsjednik Sportskog saveza SBK/KSB, Mirsad Ibrišimbegović, kazao je da ovaj program traje 11 godina i da je dobar temelj za organizovanje sličnih aktivnosti u ostalim područjima BiH.

– Moramo biti svjesni da su ova djeca naša budućnost, a ova je škola pokazatelj da djeca mogu biti uključena u sport ukoliko se potrudimo da im to omogućimo – rekao je Ibrišimbegović.

Sa radionicom pravilne ishrane, u školi nogometa sudjeluje i Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, a osnovni cilj je edukacija djevojčica o principima zdrave ishrane i važnosti tjelesne aktivnosti kao temelja dobrog zdravlja i pravilnog razvoja.

Predstavnica Zavoda, Amra Mehmedbegović-Živanović, istaknula je da su dosadašnja istraživanja među polaznicama škole nogometa pokazala da više od 23 posto djevojčica ima povećanu tjelesnu težinu, a pet posto je pretilih.

– Samo povećanje težine predstavlja direktni rizik za nastanak bolesti poput ateroskleroze, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i nekih vrsta malignih bolesti- rekla je Mehmedbegović-Živanović.

Naglašavajući da je cilj motivisati što veći broj djece na bavljenje sportom, sekretar Sportskog saveza SBK/KSB, Amela Lolić, upozorila je da u mnogim područjima BiH djeca za to nemaju dovoljno uslova.

– Jako je slaba infrastruktura i to je dokaz da nemamo dovoljno uslova. Travnik na primjer, kao sjedište kantona nema adekvatnu dvoranu za bavljenje sportom, a ovo gdje se danas nalazimo je dvorana Osnovne škole Travnik. Potrebne su dvorane u mjesnim zajednicama, za koje nisu potrebni veliki troškovi, jer samo na takav način, stvaranjem infrastrukture i radom sa mladima, možemo napraviti iskorak u sportu – rekla je Amela Lolić novinarima.

Internacionalna zabavna škola nogometa za djevojčice trajat će u Travniku do 26. augusta, a njen organizator je Sportski savez SBK/KSB, zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo SBK/KSB, projektom OFFS Republike Hrvatske i Centrom za edukaciju mladih u Travniku.

FENA/Agencija DAN