BH Telecom
Završen 5. Međunarodni šahovski turnir ''Travnik-open 2019. BH Telecom''
Završen 5. Međunarodni šahovski turnir ''Travnik-open 2019. BH Telecom''
Aktuelno

(FOTO) Završen 5. Međunarodni šahovski turnir ”Travnik-open 2019. BH Telecom”

Posljednje kolo velikog open turnira u Travniku proteklo je u izuzetno napetoj borbi.

Neuobičajeno za ovakva takmičenja, izostala je bilo kakva kalkulacija, te smo na prvih 6 ploča mogli vidjeti šest odlučenih partija!

Rejting favorit turnira FM Efim Muratović iz Goražda je opravdao očekivanja, te sa 6 poena iz 7 partija ponovio učinak iz 2015. godine i postao prvi šahista sa dvije titule šampiona Travnik-opena.

Drugo mjesto pripalo je mostarskom IM Atifu Dumporu, koji je nakon zlata iz prošle, te bronce iz 2017. godine, tako upotpunio zbirku medalja iz Travnika. Jednak broj poena kao Dumpor (5,5) imala su i dva jaka igrača iz Tuzle Enes Trumić i FM Sabahudin Buljubašić.

Listu igrača sa 5,0 poena predvodi najbolji travnički šahista NM Smail Dautović, koga slijede dvojica mladih igrača, Marko Lipovčić i Leon Bojo, koji predstavljaju budućnost bosanskog šaha.

Osmo mjesto zauzeo je donjovakufski IM Damir Šutković sa 4,5 poena, koji je sigurno imao i veće ambicije. Zahvaljujući specijalnim nagradama, devetu redovnu nagradu je osvojio FM Željko Simić, a desetu Adnan Sitnić.

Specijalne nagrade u rejting grupi 0-1999 pripale su Adinu Tatareviću, Amiru Ćehiću i domaćem predstavniku Amiru Gapi, dok su u grupi 2000-2199 najuspješniji bili Ermin Sinanović, Vahdet Patković i Predrag Barišić.

Najbolja šahistkinja je Jelena Tomić, kadet Sanjin Čulum, a član ŠK Travnik van redovnih nagrada Ivan Rajić.

– “Ovom prilikom se zahvaljujemo i g. Vahidinu Omanoviću, koji je donirao 10 knjiga za mlade šahiste, te na kraju koristimo priliku da pohvalimo odličnu igru koju su prikazali mladi šahisti Škole šaha ŠK Travnik, Mijo Kovač, Mehmed Topoljak, Nejla Čaušević, Sajra Dedić, Miralem i Lamija Ganić i koji su iskoristili ovu veliku priliku da demonstriraju naučeno” – naveli su iz ŠK “Travnik”

Agencija DAN/Šahovski klub “Travnik”