Sveuciliste Vitez
Kardinal Puljić predvodio euharistijsko slavlje u okviru Međudekanskog susreta
Kardinal Puljić predvodio euharistijsko slavlje u okviru Međudekanskog susreta - photo: KTA
Aktuelno

FOTOGALERIJA: Kardinal Puljić predvodio euharistijsko slavlje u okviru Međudekanskog susreta

U okviru 6. međudekanskog susreta koji je održan u četvrtak u Nadbiskupskom sjemeništu “Petar Barbarić” u Travniku predsjednik biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić predvodio je euharistijsko slavlje kojim je ovo sjemenište ujedno proslavilo svoj dan.

Rektor Sjemeništa i ravnatelj Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” u Travniku don Željko Marić istaknuo je kako ovaj susret povezuje zahvalnost, međusobnu solidarnost i zajedništvo.

Možda premalo zahvaljujemo da živimo u ovoj zemlji. Solidarnost je stvarnost koja nas ne samo povezuje, nego izgrađuje i našu Crkvu i našu crkvenost“, kazao je rektor Marić.

Također je istaknuo da tu crkvenost doživljavaju na osobit način po molitvi s cijelom pokrajinskom Crkvom u BiH na čelu s biskupima i drugim okupljenim svećenicima.

Podsjetivši u prigodnoj propovijedi na aktualne izazove modernog svijeta, među kojima i na porast patologije, straha, nesigurnosti, neizvjesnosti pa i očaja, ugušenu radost, nedostatak poštivanja i Boga i čovjeka, porast egoizma, nasilja i netrpeljivosti, biskup Franjo Komarica nazočne svećenike potaknuo je na angažiraniji povratak Isusu.

Ne dajte se nadvladati pastoralnim mrtvilom, melankolijom, duhovnom apatijom i bezvoljnošću što stvara psihologiju groba i nas i povjerene nam Kristove vjernike pretvara u mumije i artefakte iz muzeja“, kazao je Komarica.

Naglasio je i to kako se danas kršćanstvo u cjelini, osobito katoličanstvo sve više gura u stranu u korist sekularnog i liberalnog svjetonazora i načina razmišljanja i ponašanja, čak i u redovima kršćana i Crkve.

U takvom okruženju uloga svećenika u životima vjernika postaje teža nego ikad u povijesti Crkve“, kazao je Komarica.

Misno slavlje kardinal Puljić predvodio je u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH Luigijem Pezzutom, biskupom banjolučkim Franjom Komaricom, biskupom mostarsko-duvanjskim Ratkom Perićem, vojnim biskupom u BiH Tomom Vukšićem i pomoćnim biskupom banjolučkim Markom Semrenom.

U koncelebraciji su bili provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, generalni vikari iz Sarajeva i Mostara Luka Tunjić i don Željko Majić, biskupski vikar iz Banje Luke Anto Orlovac te 24 od ukupno 28 dekana iz svih dijelova BiH kao i sjemenišni poglavari.

Među vjernicima su bili i predstavnici federalnih, županijskih i općinskih vlasti na čelu s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom, prenosi KTA.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!