BH Telecom
VIDEO/FOTOGALERIJA: U Travniku održana promocija knjige "Svjedoci zla"
VIDEO/FOTOGALERIJA: U Travniku održana promocija knjige "Svjedoci zla" - photo: Agencija DAN
Aktuelno

FOTOGALERIJA: U Travniku održana promocija knjige “Svjedoci zla”

U travničkom Centru za kulturu, u prisustvu velikog broja građana, održana je promocija knjige “Svjedoci zla” autora Akifa Agića i Faruka Vele, a koja je izazvala veliku pažnju javnosti u regionu.

O knjizi su govorili ratni član Predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu fra Ivo Marković, novinar i publicist Sead Omeragić, komandant 17 krajiške brigade, general Fikret Ćuskić, dr. Amir Kliko sa Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta Sarajevo, te autori djela.

Stjepan Kljuić, iako pod terapijama i preporučenim boravkom u bolnici, prihvatio je dolazak na promociju knjige “Svjedoci zla”, jer, kako je rekao, želi da pozdravi ovu knjigu. “Ali, budite uvjereni – biti će Bosne, Bosnu niko ne može da dokrajči“, poručio je Kljuić, nagrađen dugim aplauzom.

Ova Bosna ili će postati zemlja u kojoj će kršćani i muslimani zaokrenuti se i tražiti puteve razumijevanja, a ne puteve odbacivanje i preziranja. Mi moramo biti svjetionik! Puno ljudi u Sarajevu radi na tome da mi postanemo vodeća zemlja u traženju razumijevanja i zbližavanju kršćanstva i islama, da budemo vodeća snaga našega svijeta. Vi muslimani morate bolje upoznati nas kršćane, dušu kršćana i naše vjere. Mi kršćani moramo bolje upoznati Muhameda i Časni Kur’an. Imamo neizmjerno šansi da se zbližimo i da se nađemo. Nikada mi nećemo obratiti jedni druge, ali možemo se zbližiti. To mislim da je najširi kontekst i ove knjige. Ne bih nipošto želio da živim u očaju i besmislu nego, naprotiv. Mi moramo praviti put ka zbližavanju i razumijevanju”, rekao je fra Ivo Marković.

General Fikret Ćuskić naglasio da su “Svjedoci zla” vrlo spretan spoj iskustava i istraživanja dvojice autora, te da je to vrlo značajno u našoj stvarnosti. “Ova knjiga je veliki korak i krupan doprinos dokumentiranju ratnih zločina na širokim prostorima Hercegovine i srednje Bosne“, rekao je Ćuskić, odbacujući pojedine pokušaje okarakteriziranja ovakvih skupova kao ratnohuščakčki, jer su se na njima mogle čuti samo poruke mira i suživota.

Ovo djelo nije napisano da bi širilo mržnju! Naprotiv, njegov cilj je da širenjem istine stvori pretpostavke demaskiranje projekata koji su jedino donijeli zlo“, rekao je autor Faruk Vele.

Treba graditi mir, toleranciju, treba širiti ljubav, a mi to činimo ovim djelom, zajedno sa ljudima poput fra Ive Markovića, koji je jedno svjetlo, te Stjepana Kljuića, Stjepana Mesića, fra Mirka Majdandžića, Ante Nobila, Tvrka Jakovine i drugih“, poručio je, uz ostalo, u svome obraćanju autor Akif Agić.

Promociju su svojim nastupom uveličale članice Gradskog hora Travnik izvodeći pjesma “Mojoj dragoj BiH”, kompozitora Ismeta Kurtovića.

Dio atmosfere sa sinoćnje promocije možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Agencija DAN