Sveučilište/Univerzitet Vitez
HDZ 1990: Pokušaj nelegalnog preuzimanja ovlasti Predsjedatelja općinskog vijeća
HDZ 1990: Pokušaj nelegalnog preuzimanja ovlasti Predsjedatelja općinskog vijeća
Aktuelno

HDZ 1990: Pokušaj nelegalnog preuzimanja ovlasti Predsjedatelja općinskog vijeća

Općinski odbor HDZ 1990 Travnik uputio je otvoreno pismo povodom inicijative jednog broja vijećnika OV Travnik za izmjenu Poslovnika o radu Općinskog vijeća Travnik.

Pismo prenosimo u cjelosti:

 

Poštovani.

 

Povodom inicijative jednog broja vijećnika Općinskog vijeća Travnik za izmjenu Poslovnika o radu Općinskog vijeća Travnik vezano uz pokušaj nelegalnog preuzimanja ovlasti Predsjedatelja općinskog vijeća dužni smo Vas upozoriti na vrlo teške i nesagledive posljedice kada su u pitanju međunacionalni odnosi u našoj općini.

Pozivamo Vas kao bitne i ozbiljne političke faktore  u našoj općini da dobro razmislite što znači navedeni pokušaj. Od Vaših međusobnih odnosa direktno ovisi i odnos između Bošnjaka i Hrvata. Zato ne dozvolite da se od Travnika pravi slučaj koji može imati itekako teše posljedice po međunacionalne odnose između ova dva naša naroda ne samo na prostoru naše općine već i cijele Bosne i Hercegovine.

Pogotovo pozivamo predstavnike OO SDA Travnika da ne nasjedaju na bolesnu ambiciju pojedinaca iz OO SDP Travnika u njihovu pokušaju uzurpiranja funkcije Predsjedatelja općinskog vijeća Travnik.

Jednostavno ne vidimo na koji bi to legalan i zakonit način bilo moguće učiniti s obzirom da se radi o radnom mjestu na kojem je zasnovan radni odnos na određeno radno vrijeme koje je ograničeno mandatom, a broj mandata bilo kojeg vijećnika je neograničen. Zna se da je predsjedatelj izabran iz reda vijećnika i to cijelo vrijeme od konstituiranja općinskog vijeća Travnik predsjedatelj je iz reda Hrvata kao drugog naroda po brojnosti, pošto je uvijek načelnik po nacionalnosti Bošnjak. Na te dvije funkcije u isto vrijeme ne mogu biti pripadnici iz istog od ova dva naroda. Poslovnikom se takve ovlasti ne mogu izuzeti predsjedatelju, jer mu poslovnikom nisu ni date.

Poslovnik samo regulira tehnička pitanja vezana uz sazivanje sjednica, njihovo održavanje i druga proceduralna pitanja vezana uz rad vijeća.

Također pozivamo i predstavnike OO HDZ Travnik da sa puno više znanja i političke mudrosti predstavljaju narod koji im je dao legitimitet da ih predstavlja. Predstavljati jedan narod koji je nekome ukazao povjerenje je izuzetno velika odgovornost koja zahtijeva ne samo nacionalnu pripadnost već puno više znanje i potrebnu mudrost. Nikada nemojte smetnuti s uma da je politika umijeće mogućeg. zaboravite sujete i ne gradite autoritet na poziciji već na znanju i mudrosti.

Vođenje politike je puno više od puke nazočnosti sjednicama općinskog vijeća i paušala koji se za to dobivaju.

Zato dobro razmislite kuda vodi navedena inicijativa koja je povod ovom našem pismu.

Odgovornost je isključivo na Vama kao političkim strankama koje su na vlasti u našoj općini čitavo vrijeme bez obzira na trzavice koje se javljaju među Vama.

Spriječite da naša općina, naš Travnik ne postane grad slučaj. Ne treba  to nikome, osim možda onima koji imaju nerealne, da ne kažemo bolesne političke ambicije. Nadamo se da će te imati dovoljno političke mudrosti.

Pozivamo i Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i njegov ured da obrate dodatnu pozornost na ova dešavanja u Travniku.

 

S poštovanjem.

 

Općinski Odbor

HDZ1990 Travnik