BH Telecom
Islamska zajednica demantuje navode da imami napuštaju BiH
photo: Agencija DAN
BiH

Islamska zajednica demantuje navode da imami napuštaju BiH

Nakon što se u medijima, i prije nego je sjednica Sabora Islamske zajednice u BiH završena, pojavila informacija o diskusiji sabornika i navodima da je “blizu 30 imama napustilo BiH”, tu informaciju MINA je provjerila u Rijasetu Islamske zajednice.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Nusret Abdibegović izjavio je da su “iznenađeni informacijom ili bolje kazano dezinformacijom da je 30 imama napustilo imamsku službu i da su se zaposlili kao radnici na “baušteli”.

Vrlo odgovorno demantujemo te navode i naša saznanja se kreću da su u posljednje vrijeme BiH napustila tri imama. Jedan je napustio imamsku službu zato što mu je supruga dobila zaposlenje u Njemačkoj i on je otišao u programu spajanja porodica. Drugi imam je otišao kao socijalni radnik, njegovatelj, dok treći obavlja druge poslove. Nije dobro da se na ovaj način govori o bijegu imama i napuštanju službe jer ulema je uvijek bila uz svoj narod i svoju domovinu. Svi prolazimo kroz poteškoće i, svjesni te činjenice, Rijaset Islamske zajednice ulaže napore kojima će poboljšati status i standard imama i njihovih džematlija. Širenjem dezinformacija ne pomaže se ni imamima ni Islamskoj zajednici, a niti državi – kazao je Abdibegović, navodi MINA.

FENA