HH Auto Travnik
Izetbegović: Bosna i Hercegovina će svoju vanjsku politiku voditi samostalno
photo: FENA
BiH

Izetbegović: Bosna i Hercegovina će svoju vanjsku politiku voditi samostalno

Bosna i Hercegovina nikada neće pristati na to da se njena vanjska politika gradi na stavovima Srbije ili Hrvatske – poručio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je u intervjuu za Klix.ba otvoreno govorio i o priznavanju nezavisnosti Kosova, odnosima unutar vladajuće koalicije, državnoj granici, unutarstranačkim problemima i “trzavicama” u odnosima sa susjednim zemljama.

Posljednih nekoliko sedmica  potezi, odnosno izjave Izetbegovića izazvale su mnogo reakcija u regiji, naročito u Srbiji. Zbog čega je pitanje hoće li BiH priznati Kosovo i kako je to odjednom postalo aktuelno, Izetbegović je odgovorio da tog priznanja ne može biti dok za takvu odluku ne bude konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

– Mediji i političari u Srbiji i entitetu RS obrušili su se na mene samo zato jer sam u intervjuu za Deutche Welle ponovio svoj već ranije više puta javno iznesen stav o priznanju Kosova. Zbog tog stava, kao i stava da nema mirne podjele BiH, nazvan sam najvećim neprijateljem Srba, zasjedao je Savjet za nacionalnu sigurnost Republike Srbije, optužen sam da sam organizovao obuku 9.000 paravojnika i sve je to urađeno, naoko, bez pravog razloga. Ali, razloga u politici uvijek ima – rekao je Izetbegović te dodao „da se ništa ne dešava i ne priča slučajno“.

– Nekim srpskim političarima očigledno treba neprijatelj, pa ako ga nema, onda ga izmišljaju. Treba im za njihove tvrdnje o navodnoj ugroženosti Srba na Balkanu, koje će zatim pretočiti u deklaracije i dokumente. Naravno da nije istina da ja pravim paravojsku, ali jeste istina da Dodik pravi nukleus nečega što bi moglo biti paravojska. Dodik se poigrava emocijama Srba, raspiruje ratne, separatističke emocije, a to je opasna, nepredvidiva igra. On vodi srpski narod u pogrešnom smjeru i, uvjeren sam, na kraju će se ispostaviti da je on svojom politikom nanio ogromnu štetu bosanskim Srbima, proizvodeći nestabilnost koja je najviše koštala entitet RS – kazao je Izetbegović.

Naveo je da je ekonomski rast na područjima koja pretežno nastanjuju Bošnjaci veći, a zaduženost je bitno manja nego u entitetu RS.

– Ti loši ekonomski rezultati se prilično uspješno prikrivaju nacionalističkom retorikom SNSD-a i Milorada Dodika. Ali, prije ili kasnije, narod u entitetu RS će progledati i shvatiti ono što je očigledno – smatra član Predsjedništva BiH Izetbegović.

Na pitanje o odnosima u Predsjedništvu BiH istakao je da je ovaj saziv Predsjedništva konsenzusom donio skoro sve vanjskopolitičke odluke.

– Jedina vanjskopolitička pitanja na kojima nije bilo konsenzusa i na kojima smo se razilazili su otvorena pitanja sa Srbijom i Hrvatskom, kao i pitanja koja se tiču prošlosti – naveo je Izetbegović.

Pitanja iz prošlosti, rekao je Izetbegović, ćemo, uvjeren sam, u dogledno vrijeme u velikoj mjeri prevazići, jer teme koje se tiču događaja iz proteklog rata i presuda Haškog tribunala su opteretile 2017. godinu kao nijednu prije nje.

– Naravno, negiranje genocida, postojanje udruženih zločinačkih poduhvata, a naročito veličanje i proglašavanje ratnih zločinaca herojima mora prestati. Jer, ako neko zločince poput Mladića smatra herojima, i ako mlade ljude uči takvom sistemu vrijednosti, onda će se takva “herojstva” kad-tad pokušati ponoviti. Negiranje zločina i veličanje zločinaca će se morati jasnije sankcionirati krivičnim zakonima BiH i entiteta – smatra Izetbegović.

Po njegovim riječima nastavit će se mimoilaženje po otvorenim pitanjima koja se odnose na Hrvatsku i Srbiju.

– Ja, a uvjeren sam i svaki slijedeći član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, ću braniti interese, prava i dignitet Bosne i Hercegovine bez obzira na reakcije druga dva člana Predsjedništva i reakcije lidera susjednih zemalja. Moje kolege u Predsjedništvu smatraju da Bosna i Hercegovina treba da “prati” stavove Srbije i Hrvatske vezano za otvorena pitanja i odnose s tim zemljama. Jer, oni smatraju da je ono što je u interesu Srbije ili Hrvatske po automatizmu i u interesu Srba i Hrvata u BiH, a time i u interesu BiH. Ja takvo razmišljanje ne prihvatam. Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama “prati” stavove Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. Bosna i Hercegovina će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima Bosne i Hercegovine. Naravno da ćemo pri donošenju odluka uzimati u obzir i stavove drugih pa i susjednih država, kao i Evropske unije, prema kojoj imamo obavezu po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju da približavamo vanjskopolitičke stavove – istakao je Izetbegović

Smatra da će se susjedne države morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu.

– Jer, decenijama koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu bh. kompanija 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, negirati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH – rekao je, između ostalog, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za Klix.ba.

FENA