Transparency International
Krizni štab SBK/KSB: Nema uslova za ublažavanje mjera u organizovanju nastave
Krizni štab SBK/KSB: Nema uslova za ublažavanje mjera u organizovanju nastave
Aktuelno

Krizni štab SBK/KSB: Nema uslova za ublažavanje mjera u organizovanju nastave

Planet obuca

Krizni štab Ministarstva zdravstva Srednjobosanskog kantona smatra da trenutno nisu stečeni uslovi za mijenjanje ili ublažavanje postojećih mjera kada je riječ o organizovanju nastave u školama u SBK/KSB.

Trenutna epidemiološka situacija rezultat je do sada poduzetih mjera kao što su: organizovanje nastave u školama na način da školski čas traje 30 minuta i bez velikog odmora, nošenje zaštitne opreme, dezinfekcija tokom nastave, ograničeno ketanje i pojačane inspekcijske kontrole – mišljenje je Operativnog tima Kriznog štaba koje je danas dostavljeno Ministarstvu obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB.

Kantonalni ministar obrazovanja Bojan Domić rekao je za agenciju Fena da je on predložio ublažavanje pojedinih mjera, a između ostalog, da školski čas ponovo traje 45 minuta.

Pokušat ćemo opet za mjesec dana. To smo predlagali najviše jer smatramo da se škole nisu pokazala kao veliki izvor zaraze i jer se mjere prilično poštuju. Ovo stanje predugo traje i sve će biti teže nadoknaditi gubitke. Moje stajalište je da to ne bi ugrozilo epidemiološku situaciju, ali poštujem i prihvaćam mišljenje struke – rekao je Domić.

Prema podacima iz Ministarstva zdravstva, u SBK/KSB trenutno ima 91 aktivan slučaj zaraze koronavirusom, dok su 32 osobe hospitalizovane.

FENA/Agencija DAN

Trebamo da znamo!