BH Telecom
Arhiva

Lovrinović: Aranžman sa MMF-om koči mehanizam koordinacije

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao je kako to zakonodavno tijelo što hitnije treba ratificirati adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU.

“Ratifikacija sporazuma po mom mišljenju treba da se desi na predstojećoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH, 1. augusta. Nema potrebe da čekamo ako je stvar završena, jer samo gubimo vrijeme bezveze”, smatra Lovrinović.

Adaptacija SSP-a sa EU jedan je od tri ključna uslova za sticanje kandidacijskog statusa BiH u EU. Osim adaptacije SSP-a to je i uspostava efikasnog mehanizma koordinacije, te provedba Reformske agende koja se odnosi na rješenja u ekonomsko-socijalnoj oblasti.  

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH cijeni kako će pitanje oko koordinacijskog mehanizma uskoro biti riješeno. 

“Očito da je koordinacijski mehanizam postao dio igre oko MMF-a, po meni potpuno nepotrebno. Koliko znam, koordinacijski mehanizam je u visokom stupnju dogovora, međutim očito da ima nešto drugo što nema ovoga trenutka izravne veze sa njim, a što koči taj proces”, konstatuje Lovrinović. 

Iako je odluka o usaglašavanju mehanizma koordinacije još početkom ove godine objavljena u Službenom glasniku BiH, to pitanje se idalje smatra otvorenim.

“Koordinacijski mehanizam imamo u Službenom glasniku kao odluku, ali je sam predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić rekao i pristao da se na neki način izvrši korekcija te odluke.  Ona je u visokom stupnju dogovaranja u smislu da se izvrše određene izmjene, ali opet je zahvaćena nekim drugim elementima, odnosno nekim drugim pričama koje izravne veze baš nemaju sa korodinacijskim mehanizmom, sa cijelim procesom. Mada i priča sa MMF-om nema veze sa evropskim integracijama, one izravne. Koliko znam, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić je nakon osporavanja odluke o mehanizmu koordinacije iz RS-a rekao da ukoliko je potrebno da će se pristupiti izmjeni odluke. Očito da je do toga došlo, da ima nekih primjedbi i da to treba završiti. Ali da je stupanj dogovora oko eventualnih izmjena na visokom stupnju jeste i ja mislim da nema ništa više sporno, osim, sada stavljanja te odluke, odnosno njene dogradnje u neki drugi mehanizam koji nema izravne veze sa evropskim integracijama, a to je priča oko MMF-a”, naglašava Lovrinović. 

    Što se tiče popisa stanovništva u BiH, čije je rezulate 1. jula objavila Agencija za statistiku BiH, a koji se cijeni kao važan segment u budućim procesima pristupanja BiH ka EU posebno u smislu odgovora na upitnik koji se očekuje od Evropske komisije nakon predaje aplikacije za članstvo BiH u EU, što se desilo 15. februara, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH cijeni kako trebala biti gotova stvar. 

“Vidjet ćemo kakav je stav Evropske komisije. Popis stanovništva BiH je objavljen, ali mi imamo unutarnji problem zapravo. Sada je to malo specifična situacija, s obzirom da je popis objavljen. Ako je bio uvjet on je ispunjen i sada to što je unutarnji naš način ophođenja, usaglašavanja takav kakav jeste to je nešto drugo. Ako ćemo smatrati ono formalno-pravno Agencija za statistiku BiH je popis objavila. On je kao takav mjerodavan za Eurostat”, navodi Lovrinović.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH smatra kako će BiH tokom ove godine iz Evropske komisije dobiti upitnik kao nastavak procesa evropskih integracija, odnosno kao preteća sticanja kandidacijskog statusa za EU.  

“Po meni je realno da ćemo tijekom ove godine dobiti upitnik s obzirom da imamo najave da će se već ovaj tjedan pokušati raspraviti određena pitanja oko potpisivanja MMF-a čime se na neki način ovo što se dovodilo u pitanje rješavanje ovoga, da tako kažem, posljednjeg dijela, nekog otvorenog pitanja koje krči put prema dobivanju pitanja iz upitnika okončati. To će biti završeno i dobit ćemo upitnik”, navodi Lovrinović. 

On je optimista i kada je u pitanju 2017. kao godina sticanja kandidacijskog statusa BiH u EU. 

“Želim biti optimističan. Znam da je veliki broj pitanja koja ćemo dobiti pa možda i više nego što je iko do sada dobio i s obzirom na nekakav naš način popunjavanja upitnika, odnosno donošenja konsenzusa oko određenih pitanja znam da će to biti izazovno i teško. Ali ja ipak mislim, kada jedanput uđemo temeljitije u put koji se zove evropske integracije, odnosno posao koji se zovu evropske integracije da ćemo mi ići malo brže. Kada se temeljnja pitanja otkoče, ja sam optimist da ćemo možda i 2017. dobiti taj status kandidata za EU”, rekao je u razgovoru za AA Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

Anadolu Agency