HH Auto Travnik
Mahmutbegović: Reformu zdravstva uskladiti s poslovanjem ustanova (VIDEO)
photo: FENA
BiH

Mahmutbegović: Reformu zdravstva uskladiti s poslovanjem ustanova (VIDEO)

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović u intervjuu za Fenu izjavila je da je potrebno napraviti analizu svih zdravstvenih ustanova u Federaciji da bi se reforma u zdravstvu uskladila s finansijskom konsolidacijom poslovanja zdravstvenih ustanova.

– Činjenica je da je struktura dugovanja različita od klinike do klinike, te je neophodna sveobuhvatna analiza. Ne možemo gledati izolirano kliničke centre, moramo gledati sve i regionalne i kantonalne bolnice, jer je zdravstvo u jednakom problemu kako u Sarajevu, tako i u Bihaću, Travniku, Goraždu…Trebamo gledati cijeli prostor Federacije i o pitanju konsolidacije – mišljenja je Mahmutbegović.

Govoreći o problemu zapošljavanja navela je da u zdravstvu postoji omjer između medicinskog i nemedicinskog kadra – omjer koji garantira funkcionalnost.

– Procjena je da je nepotreban broj nemedicinskog kadra, jer su ipak zdravstvene ustanove te kojima je primarna obaveza pružanje zdravstvene zaštite građanima. Zato se svugdje teži da broj nemedicinskog kadra bude optimiziran u korist osnovne djelatnosti – naglasila je.

Smatra da u zdravstvenom sektoru u Federaciji BiH postoje veoma dobri zakoni, ali se ne implementiraju. Razlog tome je ustroj Federacije na podijeljene nadležnosti između kantona i Federacije.

U ovoj godini očekuje da se zakonski riješi problem porodiljskih naknada te da se donese zakon o hemikalijama i biocidima u Federaciji, kojim se žele otklonili nedostaci koji se tiču onih koji proizvode te hemikalije.

U nastavku intervjua najavila je posjetu Posavskom kantonu, nakon što je u posljednjih 12 mjeseci obišla većinu gradova i mjesta u Federaciji BiH.

– Naša misija obilaska je podrška stanovnicima na području FBiH i rješavanje problema koje smo uočili, što se prevashodno tiče prava na korištenje službenih jezika BiH – kazala je.

Iz tog razloga, prije godinu dana pokrenula je inicijativu da se hitno ukloni diskriminacija zbog bosanskog jezika.

Osim toga, naglašava da je u Livanjskom kantonu istaknut još jedan problem – pitanje Zakona o udžbenicima i presude Ustavnog suda FBiH.

– Klub Srba je na Skupštini Livanjskog kantona uputio apelaciju Ustavnom sudu o poštovanju Zakona o udžbenicima. Taj zakon je proglašen neustavnim i bilo je potrebno da se presuda Ustavnog suda provede u djelo. Obećanje premijera Livanjskog kantona Draška Dalića je da se navedeni problem stavio kao prioritet rješavanja u ovoj godini, te ostaje da pratimo da li će se riješiti usklađivanje Ustava u pogledu poštovanja službenih jezika BiH – istakla je Mahmutbegović.

Navedena inicijativa potpredsjednice FBiH u proceduri je u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, a naredne sedmice uvjerit će se dokle je došla njena realizacija i u Posavskom kantonu.

– Također, uvjerila sam se da je povratak u Bosansko Grahovo poprilično oskudan zato što ne postoje elementi održivog povratka. Pri tome je pozitivno što načelnik Bosanskog Grahova Duško Radun pokazuje interes da se to promijeni i da povratak može biti održiv – istakla je.

Dodala je da je problem stanovnika Uništa delegiran nadležnim na državnom nivou, a Mahmutbegović je prva političarka u BiH koja je posjetila to mjesto.

U razgovoru s mještanima vidjela je da postoje tehnički problemi u ostvarivanju osnovnih prava, jer administrativno pripadaju jednoj državi, a za sve što imaju potrebu da ostvaruju upućeni su na drugu državu Hrvatsku. Akcentirala je i problem puta, jer se do Uništa ne može doći bez prolaska kroz Hrvatsku.

– Na bazi zahtjeva koji dolaze s područja Federacije pokušat ćemo i u ovoj godini udovoljiti građanima Federacije kojima su neophodna sredstva – poručila je u intervjuu za Fenu potpredsjednica Federacije Melika Mahmutbegović.

FENA