Transparency International
Arhiva

Medijski eksperti i predstavnici NVO iz BiH: Otkloniti neadekvatan pristup medija manjinskim i ranjivim grupama

Planet obuca

Mediji o ljudskim pravima marginaliziranih grupa izvještavaju senzacionalistički, uglavnom samo na važne datume, uvijek se tretiraju isti problemi te nedostaje empatije prilikom izvještavanja o toj populaciji, ocijenjeno je na prvom radnom sastanku koji ima za cilj povećati svijest o ljudskim pravima među masovnim medijima u BiH, a održava se u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, javlja Anadolu Agency (AA). 

Kao marginalizirane grupe koje imaju neadekvatan tratman u medijima navedene su nacionalne manjine, osobe sa umanjenom sposobnošću, djeca, pripadnici treće životne dobi, povratnici, oboljeli od rijetkih bolesti, te pripadnici LGBT zajednice.

Ocijenjeno je kako je nužna edukacija novinara i urednika u medijima, u suradnji sa nevladinim organizacijama koje se bave ovim problematikama kako bi se mediji i javnost zainteresovali za probleme sa kojim se susreću predstavnici određenih marginaliziranih grupa.

Također, naglašeno je kako je nužno da u sve budu uključeni i predstavnici Zajedničke komisije za ljudska prava, odnosno predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, koji bi uz Instituciju ombudsmena za ljudska prava u BiH radili na rješevanju uočenih problema kroz poboljšanja zakonske regulative. 

– Napad na novinare jednako napad na službenu osobu –

U oblasti prava novinara smatra se kako je nužno učiniti da se napad na novinare tretira kao napad na službene osobe, odnosno učiniti dodatne napore na zaštiti profesije s obzirom na to da su novinari sve više na udaru političkih subjekata i zvaničnika koji izbjegavaju odgovarati na upite novinara i javnosti. 

Konstatovano je kako nedostaje novinarske solidarnosti te više transparentnosti u vlasničkoj strukturi medija i uredničke odgovornosti. 

U dijelu koji se odnosi na govor mržne ocijenjeno je kako je nužno što prije iskazati jasnu definiciju šta je to govor mržnje te kroz izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, ali i drugih zakonskih akata jasno propisati sankcije za iskazivanje govora mržnje. 

Nužno je, stava su učesnici, da je nužno ukazati na kanale širenja govora mržnje te na zakonski način urediti online medije, odnosno web portale kako bi se spriječilo da u Bosni i Hercegovini u toj oblasti djeluju mediji koji nisu registrovani, nemaju evidentirano mjesto sjedišta, kontakt, niti redakciju i uposlenike, odnosno djeluju izvan kontrole. Takvi medji, ocijenjeno je, ne odgovaraju za sadržaj, koji je često spornog karaktera, a da za to niko ne odgovara.

Istaknuto je i kako veliki problem predstavljaju komentari koji se ostavljaju na objavljene medijske sadržaje, te da je nužno da svaki medij ukoliko nema administratora koji se o tome brine, na neki način pronađe modalitete kojim će sporne sadržaje, a posebno one kojim se ispoljava jezik mržnje ukoliniti sa svojih stranica.

– Definirati pravila ponašanja na društvenim mrežama –

Naglašeno je i kako se treba pronaći način na koji će se tretirati sadržaj koji se objavljuje na društvenim, odnosno socijalnim mrežama, a koji također često u svom sadržaju ili komentarima ima uvredljiv karakter.  

Do kraja godine bit će izrađen prvi izvještaj o stanju slobode medija u Bosni i Hercegovini koji će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje i usvajanje.  

Početkom decembra, tačnije 8. decembra, povodom Dana ljudskih prava održat će se konferencija koja će biti posvećena govoru mrženje.

Dvodnevna radionica s predstavnicima medija iz Bosne i Hercegovine, imenovanim članovima i članicama Radne grupe okupila je medijske eksperte i predstavnike medija i organizacija koje u svom radu koriste medije za zaštitu i promociju ljudskih prava s ciljem pripreme izvještaja o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini.

Namjera je da se u zajedničkom radu naznače najosjetljiviji segmenti medijskog djelovanja kada je u pitanju zaštita i promocija ljudskih prava.

U radu učestvuju predstavnici Ministrstva pravde BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, udruženja novinara, nevladinih organizacija, te predstavnika medija iz cijele BiH, među kojima je i Anadolu Agency (AA) Regionalni ured za Balkan.  

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u saradnji sa EU projektom SOCEM “Podrška pružaocima socijalne pomoći i poboljšanja kapaciteta za praćenje” organizovalo je u Tesliću prvi radni sastanak, a naredni su najavljeni za Međugorje, odnosno Sarajevo.

(AA)

Trebamo da znamo!