BH Telecom
Aktuelno

Mlada Travničanka gradi karijeru u Milanu, Parizu i Barceloni: Azra Patković o dosadašnjim uspjesima i planovima

Travničanka Azra Patković posljednjih godina niže velike uspjehe na modnoj sceni, a rezultat istrajnosti su saradnje ostvarene sa brojnim svjetskim brendovima. Trenutna situacija u svijetu utjecala je i na posao kojim se Azra bavi. Tim povodom, razgovarali smo sa našom sugrađankom o njenim počecima, planovima za budućnost i najuspješnijim saradnjama. Intervju pročitajte u nastavku.

Pandemija koronavirusa vjerovatno je nanijela veliku štetu i modnoj industriji. U kojoj mjeri su suzbijene redovne aktivnosti, i kako se u proteklo vrijeme snalaze modni kreatori i modeli?

”Složila bih se da je pandemija korona virusa nanijela štetu velikom broju ljudi, pa tako i nama u modnoj industriji. Svi ovi nepredvidivi događaji koji su nas zadesili, imali su svoj utjecaj na moju karijeru. Tako je moje posljednje putovanje bilo u Paris, sa kojeg sam se vratila početkom marta ove godine. Od tada, više nisam mogla otići nigdje. Svakako smatram da nas situacije poput ove uče da više cijenimo ono što imamo. Sezonski modni događaji su se ove godine odvijali na malo drugačiji, ali jedini dostupan način – online.”

Ukoliko neko mlad želi započeti karijeru u svijetu modela, šta joj/mu preporučuješ, kako je najbolje započeti u tom pravcu?

”Prvobitno smatram da je jako važno čvrsto odlučiti da je ovaj poziv upravo ono što želimo. Nije jednostavno otići u nepoznatu zemlju, među nepoznate ljude, bez ikoga svog. Stoga, pored volje i želje, podrška porodice i prijatelja je ključna. Svakako, ukoliko se još nekome pruži ovakva prilika, treba ostati ustrajan i vjerovati u sebe, iskoristiti sve vrline ovog posla, kojih ima mnogo, jer ovo je jedno ogromno i predivno iskustvo. Vrlo rado ću, bilo kome od naših sugrađana, savjetima i vlastitim iskustvom pomoći ukoliko se odluči za ovaj poziv.”

Sugrađanima je poznato da si sarađivala sa velikim brojem brendova. O kojim je brendovima riječ i koju saradnju smatraš najvrijednijom u tvojoj dosadašnjoj karijeri?

”Teško mi je da navedem samo jednu saradnju u dosadašnjoj karijeri jer mi je svaka od njih donijela različita iskustva i poznanstva, zbog kojih sam jako zahvalna. Izdvojila bih saradnju sa talijanskim brendovima GCDS, Balenciaga, Pal Zileri, australski Zimmermann, David Jones, Rachel Gilbert, francuski Ronny Kobo. Ne mogu da ne spomenem i neke od naših, bosanskih dizajnera, koji su me oduševili i za koje smatram da su na dobrom putu da pariraju i svjetskim brendovima. To su Marko Feher i Emir Medić.”

Znači li ti podrška koju dobijaš od svojih Travničana?

”Naravno! Podrška uvijek znači, a posebno kada se radi o mojim sugrađanima. Svakodnevno dobivam poruke podrške koje su ujedno i moja velika motivacija.”

Kakvi su ti planovi za budućnost, da li već imaš dogovorene projekte?

”Voljela bih da posjetim sve preostale prijestolnice mode, a to su London i New York, i da se oprobam u radu tamo. Uz moj angažman na polju mode, cilj mi je i da uspješno završim fakultet, što ujedno predstavlja i moj najbitniji cilj u životu, kojem sam najviše posvećena.”

Za svoj poziv odabrala si karijeru koja zahtijeva često odsustvo od porodice i prijatelja, kako se nosiš sa tim izazovom?

”Ovaj posao mi je pružio priliku da dosta putujem, da posjetim mjesta za koja možda ne bih imala priliku, da upoznam razne ljude i različite kulture, te steknem nova prijateljstva. Ali, uz sve te lijepe osobine ovog posla, tu su i one „manje lijepe“, a to je odsustvo od porodice i prijatelja, ono što mi najteže pada. Srećom, danas postoje društvene mreže i video linkovi koji mi olakšavaju boravak u drugim državama.”

Smatraš li da u Travniku, ali i kompletnoj Bosni i Hercegovini, postoji potencijal da se napravi iskorak u svijetu mode?

”Da. Ulicama našeg grada svakodnevno možemo vidjeti jako lijepo, stilski obučene ljude. Rekla bih da Travnik ima svoj poseban stil, i to je još jedna lijepa stvar o našem gradu. Bosna i Hercegovina je država puna genijalnih ljudi sa odličnim i kvalitetnim idejama, sa unikatnim stilom.”

Kada i kako je započela tvoja karijera?
”Moja karijera započela je 2017. godine kada sam dobila priliku da prisustvujem sedmici mode u Sarajevu. Tamo sam upoznala svoju sadašnju menadžericu Stelu Zubak Jovanović, koja je, uvidjevši moj talent i kvalitete, ponudila moj prvi profesionalni ugovor. Nedugo nakon toga, stigle su ponude iz raznih gradova, a između ostalog i moj prvi internacionalni ugovor – koji me odveo u Milano. Moja karijera, nakon Milana, nastavila se i u Sydney-u, Barceloni i Parisu.”

Agencija DAN