Arhiva

N1: Biskup Komarica: Ferhadija je dokaz da đavo nije toliko jak

Franjo Komarica, banjalučki biskup, za N1 je izjavio da je ovo dan u kojem svi trebamo podijeliti radost, pozitivnu atmosferu te da je sve to Božji dar.

“Kao rođeni Banjalučanin imam poseban osjećaj za sve što se tiče Banjaluke, pa tako i za simbol ovog grada džamije Ferhadije koji je bio sastavni dio ovog naroda i grada”, rekao je banjalučki biskup,

On je uporedio nesretna vremena rata sa današnjim.

“Bilo je to vrijeme rušenja, sada je došlo vrijeme građenja i trebamo se tome radovati. Treba preživjeti rušenje i radovati se gradnji u kojoj su učestvovali mnogi, treba graditi međuljudske odnose. Svaka zgrada je dobrodošla, a posebno sakralni objekat što je duhovna dimenzija.”

Kako će Ferhadija doprinijeti pomirenju i suživotu u Banjaluci?

“Vjerski objekti povlače tu vjersku zajednicu da učvrsti svoj identitet i da budu otvoreni prema drugima. To uče sve vjere. BiH je u posljednjih 25 godina poprište gaženja čovjeka, njegovog dostojanstva i njegovih temeljnih prava. Rodno mjesto za svakog čovjeka je najsvetije mjesto na svijetu”, kazao je Komarica.

On se dotakao i pitanja povratnika.

“Selamim, pozdravljam i želim mir svim prognanima ljudima, muslimanima, katolicima, pravoslavcima i ostalim koji su morali napustiti svoj rodni kraj. Nadam se da će današnjim događajem i budućim potaknuti ostale da vide da đavo nije toliko snažan. Ako smo ljudi, trebamo pokazati da smo ljudi, ako smo vjernici i to trebamo pokazati”, rekao je banjalučki biskup.

Na pitanje da li previše sporo teče proces povratnika, Komarica je odgovorio:

“Izgoniti čovjeka iz njegovog rodnog kraja je zločin. Za te zločine neko treba odgovarati, a svjedoci smo da niko ne odgovara. Čovjek treba živjeti kao čovjek, a ne kao rob. Ako nas Međunarodna zajednica ovdje drži kao kontrolisani haos, ako nema svako pravo da ima radno mjesto, onda je to sadističko iživljavanje nad jednom državom”, mišljenja je Komarica.

“Mi odlučnije moramo dizati svoj glas i pitati zašto nismo ljudi, zašto nemamo pravo izgrađivati sami svoju Banjaluku i svoju Bosnu i Hercegovinu, a ne pitati nekoga vani i čekati.”

Izvor: N1 Info