Na današnji dan 1992. godine poginuo je major Mihajlo Petrović
Na današnji dan 1992. godine poginuo je major Mihajlo Petrović
Aktuelno

Na današnji dan 1992. godine poginuo je major Mihajlo Petrović

Rijetki su ljudi koji se u novijoj historiji našeg grada pominju sa tolikim poštovanjem sa kakvim se spominje major Mihajlo Petrović.

Ovaj rođeni Beograđanin je u Travniku živio i radio od 1975. godine. Sa suprugom Anom, sinom Aleksandrom i kćerkom Jelenom živio je mirnim travničkim životom, sve do početka dejstava tadašnje JNA i po Bosni i Hercegovini. Njegova porodica pozivala ga je u Beograd, a suprugina u Zagreb, odbio ih je bez razmišljanja. Stavio se na raspolaganje Teritorijalnoj odbrani BiH.

Učestovao je u zauzimanju svog radnog mjesta “Vojne pošte”, Tehničkog remontnog zavoda, prvim borbama za odbranu Turbeta, a nakon toga preuzeo je vlašićki odred, sastavljen od hrabrih Mudričana kod kojih je u rekordnom roku stekao izuzetno povjerenje. Edukovao ih je i pripremao za borbu na najbolji način, pa ni ne čudi da su do kraja rata neki od najboljih boraca cijelog ovog kraja bili upravo oni koji su bili tada u vlašićkom odredu. Četiri mjeseca Petrović je sa svojim Mudričanima boravio na Šešićkoj planini i nebrojeno puta se dokazivao svojom hrabrošću.

Nažalost, 25. oktobra 1992. godine stradao je upravo na Šešićkoj planini u eksploziji mine.

Dva dana kasnije ukopan je, po svojoj želji, blizu svojih boraca, a njegovoj sahrani prisustvovali su gotovo svi borci i svi Travničani.

Ime Mihajla Petrovića trajno je zapisano u historiju ovoga grada, a nadati se da će isti taj grad pronaći način da se ime ovog istinskog bosanskog junaka obilježi na najbolji način za sva vremena.

Agencija DAN