Sveuciliste Vitez
Na današnji dan preminuo Ivo Andrić, prije 100 godina objavljen Ex Ponto
photo: Zavičajni muzej Travnik
Dani Općine Travnik 2018

Na današnji dan preminuo Ivo Andrić, prije 100 godina objavljen Ex Ponto

Na današnji dan 1975. godine je preminuo Ivo Andrić, (Travnik 9. oktobra  1892. − Beograd, 13. marta 1975.), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine

Ove godine navršava se i godišnjica 100 godina od objavljivanja prve knjige Ive Andrića.

Od početka do kraja bio je pjesnik. Lirski „Ex Ponto“ mu je prva objavljena knjiga, a čudesni zapis u stihovima „Ni bogova ni molitava“ zadnji književni tekst koji je napisao. U međuvremenu – dugom kao cijeli život –  ispisao je Znakove pored puta, tu najlirskiju i najmeditativniju knjigu našega jezika. A u tom istom međuvremenu bio je i najveći epik i prozaik sto smo ga ikada imali. Sve je to bio on – Ivo Andrić– rekao je o Andriću književnik Ivan Lovrenović Feni.

Zavičajni muzej Travnik će dati svoj doprinos doprinos obilježavanju te godišnjice.

– Prije 100 godina nobelovac Ivo Andrić objavio je prvu knjigu “Ex ponto”. Zbirku poezije u prozi počeo je pisati tokom boravka u austrougarskom zatvoru u Mariboru, nastavio u selu Ovčarevo kod Travnika, Zenici, Zagrebu, a dovršio u Krapini. “Ex ponto” je objavljen 1918. godine u Zagrebu, u izdanju Književnog juga– potvrdio je Feni kustos Memorijalnog muzeja “Rodna kuća Ive Andrića” Travnik Enes Škrgo.

U svrhu obilježavanja te bibliografske godišnjice Zavičajni muzej Travnik priređuje danas video maping prema konceptu kustosa Enesa Škrge i izvedbi Almira Kukića, na datum smrti Ive Andrića, a u programu manifestacije “Dani općine Travnik” 2018.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!