HH Auto Travnik
BiH

Njemački privrednici zainteresirani za premještaj firmi iz Azije u BiH

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini  u saradnji sa Udruženjem Wirtschaftsverein BiH organizator je današnje regionalne privredne konferencije “Perspektive za lokalnu privredu”  održane u Gradačcu.

Cilj  konferencije bio je predstaviti privredne potencijale regije i razmotriti mogućnosti proširenja saradnje sa njemačkim partnerima.

Mnogi predstavnici njemačkih firmi razmišljaju o premještanju svojih sjedišta iz azijskih zemalja u zemlje zapadnog Balkana.

Kako je istakao direktor Predstavništva njemačke privrede u BIH  Gunther Neubert tuzlanska regija ima mnoge prednosti koje mogu ponuditi njemačkim privrednicima.

– Ovdje ima dobro educiran kadar, ali i tradicija industrijske proizvodnje kao što su metalsko-prerađivačka  i tekstilna industrija. Zbog toga je bitno da se ta preduzeća dodatno osposobljavaju i budu u konkurenciji sa međunarodnim tržištem – pojasnio je.

Da su njemački privrednici već pokazali interesovanje  za tuzlansku regiju govori i podatak da je u prošloj godini u Tuzlanskom kantonu zabilježen porast izvoza u Njemačku za 11,8 posto, a porast uvoza iz Njemačke za 5,7 posto.

Vlada Tuzlanskog kantona čini sve na promociji ovog područja i privlačenju stranih investitora.

– Ako privrednicima iz Njemačke želimo da prezentiramo koje su to komparativne prednosti ovog Kantona, to su geostrateški položaj, educiran kadar te jako povoljan odnos plaća i doprinosa – naglasio je ministar za industriju, energetiku i rudarstvo TK-a Srđan Mićanović.

O iskustvima ostvarene saradnje govorili su i pojedini  bh. privrednici ističući da im njemačko tržište prije svega pruža sigurnu naplatu.

– Što se naše firme tiče, ti kontakti su urodili plodom, kao što je izgradnja nove hale, otvaranjem novih radnih mjesta i mislim da je ovo najbolja adresa u BiH za spajanje bh. proizvođača sa njemačkim – naglasila je predstavnica firme GS TMT Travnik Snježana Kopruner.

Ovom prilikom  bilo je riječi i o  ovogodišnjoj konferenciji koja će 31. maja biti održana u Beogradu, a koja ima za cilj da se  odabrane kompanije iz Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana sastanu sa njemačkim firmama koje su zainteresovane za uspostavljanje poslovnih kontakata sa proizvođačima regije.

FENA