HH Auto Travnik
Arhiva

Nova uspješna akcija travničke policije: Pod uticajem alkohola zatekli pedesetak vozača!

Nemila dešavanja koja se nažalost sve češće dešavaju na bh. putevima bila su povod za dodatne mjere koje su poduzele gotovo sve policijske institucije u Bosni i Hercegovini.

Stradanja i žrtve u saobraćaju svakako nisu samo karakteristika Bosne i Hercegovine, pošto smo svjedoci da su i MUP-ovi susjednih zemalja nakon povećanja broja žrtava na cestama uveli slične mjere.

Prošlog vikenda smo vas izvjestili o vrlo uspješnoj akciji pripadnika policije MUP-a SBK/KSB kada je u svega dvije noći zbog upravljanja pod uticajem alkohola iz saobraćaja isključeno čak 84 vozača.

Upravljanje motornim vozilom pod uticajem alkohola se u svim analizama nalazi u samome vrhu uzročnika saobraćajnih nezgoda, a uz njega su tu i neprilagođena brzina, nedržanje potrebnog odstojanja i drugi prekršaji.

Nezvanično saznajemo da prošla akcija travničke policije nažalost nije bila pouka lokalnim vozačima. Naime, i ovog vikenda su poduzete dodatne mjere, angažovano je dodatno ljudstvo i oprema, te su vršene pojačane kontrole učesnika u saobraćaju. Prema tim saznanjima, u samo dvije protekle noći iz saobraćaja je zbog upravljanja pod uticajem alkohola na području općine Travnik isključeno pedesetak vozača!

Uvođenje novih, mnogo rigoroznijih mjera u Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja, te njihova kvalitetna primjena očito su jedini put da se ovome trendu stane u kraj.

Činjenica koju je nedavno objavila N1 Televizija da na području općine Travnik boravi i živi osoba koja je po osnovu pravosnažno izrečenih kazni iz oblasti saobraćaja državi dužna preko 20.000 konvertibilnih maraka govori u prilog ovome što navodimo.

Akcije oduzimanja vozila kojima pojedinci nastavljaju činiti prekršaje, bez obzira na njihovo vlasništvo, njihovo uništavanje (kao u Zenici) ili prodaja na licitaciji (kao u Sarajevu) su vjerovatno jedini način kojima će se neodgovorni i sa ovog područja prisiliti da izmire izrečene kazne, odnosno preuzmu odgovornost za prekršaje koje su počinili.

Pojačane mjere iz oblasti kontrole saobraćaja na putevima koje u saradnji sa policijskim stanicama inicira i realizuje MUP Srednjobosanskog kantona očito je daju dobr rezultate. Ako se ovome trendu uskoro priključe pojačane aktivnosti nadležnih odjeljenja za prekršaje sudova na području Kantona, onda zasigurno možemo očekivati i značajno poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja na putevima.

Travnicki.INFO