HH Auto Travnik
Novi Travnik: Potpisani ugovori o finansiranju biznisa mladih
Novi Travnik: Potpisani ugovori o finansiranju biznisa mladih
Aktuelno

Novi Travnik: Potpisani ugovori o finansiranju biznisa mladih (FOTO)

Ugovori, u ukupnoj vrijednosti 35.000 maraka, koji će mladima omogućiti pokretanje biznisa, potpisani su u petak u Novom Travniku, a radi se o sredstvima iz Poduzetničkog fonda koji finansiraju Općina Novi Travnik i Institut za razvoj mladih “Kult” iz Sarajeva.

Ovim ugovorima, po 8.500 konvertibilnih maraka dodjeljeno je za otvaranje obrta za izradu pločastog namještaja, za proizvodnju kolača, te za zavarivanje, dok će sa 9.500 maraka biti finansirano otvaranje farme.

Iz Općine Novi Travnik naveli su kako je ovo jedna od mjera koje provode, s ciljem poboljšanja ambijenta za mlade poduzetnike.

Predstavnica Instituta “Kult” Amela Sarčić izjavila je novinarima da je cilj ovog instituta pružiti kako finansijsku, tako i mentorsku podršku mladima.

U razgovoru sa njima shvatili smo da ih najviše obeshrabruje u pokretanju vlastitih biznisa to što se često ne snalaze najbolje, mnogi termini iz poduzetništva su im nepoznati, te se i boje komplikovane administrativne procedure – izjavila je Sarčić.

Tokom potpisivanja ugovora, istaknuto je da je cilj mladima pružiti svaki vid podrške, kako bi u konačnici imali održive biznise koji će zapošljavati nove mlade ljude.

FENA/Agencija DAN