Sveučilište/Univerzitet Vitez
photo: SportSport.ba
Aktuelno

Od Turbeta, preko travničke Pirote do reprezentacije Bosne i Hercegovine: Životni put Adnana Kovačevića

Usljed određenih otkaza, manjka forme kod standardnih reprezentativaca i drugih sportskih razloga, selektor A reprezentacije Bosne i Hercegovine, Robert Prosinečki, na nekoliko pozicija bio je prinuđen pozvati igrače koje ranije nije imao priliku testirati, a jedan od novopridošlih je i ”naš” Adnan Kovačević.

Iako je rođen u Kotor Varoši, zbog ratnih prilika zajedno sa svojom porodicom bio je prinuđen doseliti se u Turbe kod Travnika. Kao mlad iskazivao je ljubav prema fudbalu, pa je logičan slijed i bio da se počne baviti istim. Prva stanica bio je matični klub – NK ”Vlašić” Turbe. Adnan se zadržao u ovome klubu do svoje petnaeste godine, ali svoje korijene nikada nije zaboravio što dokazuje i činjenica da se nerijetko svojim donacijama i drugim lijepim gestovima prisjeti Vlašića i Turbeta.

Kao petnaestogodišnjaka primijetio ga je mladi strateg iz Travnika, Nermin Bašić, a kako je i sam kasnije tvrdio, neke stvari su Kovačevića izdvajale od druge djece u tom dobu i bio je uistinu poseban.

“Naš mentalitet je naširoko poznat, ali Kovačević je nešto skroz durgačije. Momak ima ‘njemačku glavu’, profesionalac je pravi, sluša, radi… Danas sam ponosan što je dočekao da bude pozvan u reprezentaciju, no isto tako smatram da još nije na vrhuncu i da prave stvari za njega tek dolaze.” izjavio je njegov trener iz Travnika za sportsport.ba.

Adnana je put iz Travnika odveo 2013. godine, kada je prešao u FK Sarajevo, a iz glavnog grada naše zemlje otišao je 4 godine kasnije u ekipu iz Poljske, Koronu Kielce, za koju i danas s uspjehom nastupa. Poljski mediji ga nakon svake utakmice hvale, a i šira bh. javnost će imati priliku da se upozna sa kvalitetima momka koji je isključivo vlastitim radom iz malog Turbeta, zatim preko Travnika, stigao do najviše instance za jednog fudbalera – nastupa za reprezentaciju svoje države.

Sretno Adnane!

Agencija DAN