Sveuciliste Vitez
Općinski sud Travnik: Digitalizacija registra poboljšat će poslovni ambijent
Općinski sud Travnik: Digitalizacija registra poboljšat će poslovni ambijent - photo: FENA
Aktuelno

Općinski sud Travnik: Digitalizacija registra poboljšat će poslovni ambijent

Općinski sud u Travniku je, uz Općinski sud u Sarajevu, dio pilot projekta digitalizacije spisa iz sudskog registra, koji se realizuje u saradnji sa Federalnim ministarstvom pravde i Svjetskom bankom.

Cilj projekta je stvaranje uslova za povoljno privredno okruženje. U prvoj fazi, svi spisi sudskog registra i arhivirani spisi dobivaju elektronsku formu. U sljedećoj fazi, svi sudski registri u Federaciji BiH i Republici Srpskoj (RS) bit će povezani u elektronskoj formi. Cilj je registracija poslovnih subjekata podnošenjem zahtjeva u elektronskoj formi i što brža registracija – rekao je predsjednik Općinskog suda Travnik Goran Dujić.

Zajedno sa Vladom Srednjobosanskog kantona i Kantonalnim arhivom, Općinski sud u Travniku bio je uključen i u projekt proširenja Kantonalnog arhiva, a iduća faza bila je pristup građevinskim radovima u arhivu unutar Općinskog suda Travnik te nabavka opreme za arhivsku građu.

Završen je projekt vrijedan 100.000 maraka. Uporedo s tim projektom, koji osigurava smještaj arhive, u saradnji s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV) BiH urađena je digitalizacija historijske arhivske građe Općinskog suda u Travniku te sudova koji su pripojeni, odnosno onih u Vitezu i Novom Travniku – rekao je Dujić.

Uz to, kao jedan od najznačajnijih projekata za Sud, ali i građane, Dujić je naveo projekat etažiranja zemljišnih knjiga i preko 3.000 stambenih jedinica u zgradama na području Travnika.

Kako je izjavio, svaka stambena jedinica imat će svoj etažni uložak, a svaka zgrada svoj etažni plan s identifikovanom zemljišno-knjižnom česticom ispod zgrade.

Ovdje se radi o prelasku sa knjige položenih ugovora na etažnu knjigu stambenih jedinica. Sada se to radi za općinu Travniku, a budućnosti to će se raditi za sve ostale općine – istaknuo je Dujić.

Općinski sud u Travniku najveća je pravosudna institucija u SBK/KSB i spada u red sudova sa najviše riješenih predmeta.

Kako navode iz te institucije, protekle godine riješeno je više od 23.000 predmeta, a kolektivna norma iznosila je 109,7 posto.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!