Sveuciliste Vitez
Partnerstvo Leipzig-Travnik dobitnik prestižne nagrade u Njemačkoj
Partnerstvo Leipzig-Travnik dobitnik prestižne nagrade u Njemačkoj - photo: Općina Travnik
Aktuelno

Partnerstvo Leipzig-Travnik među 3 najuspješnija partnerstva njemačkih gradova

U prisustvu 1200 zvanica, u njemačkom gradu Düsseldorfu se održala manifestacija dodjele nagrade za održivost iz oblasti biznisa, privrede, nauke, proizvodnje, istraživanja, te partnerskih gradova.

Manifestaciji su prisustvovali ,između ostalih, i bivši njemački predsjednik Christian Wulff, zatim ministri Katarina Barley, Svenja Schulze i Gerd Müller, TV novinarka Dunja Hayali i jedna od najpopularnijih pop pjevačica Sasha.

Počasne nagrade dodijeljene su američkom glumcu Richardu Gereu za životno zalaganje za ljudska prava, zapadnoafričkoj pjevačici Angélique Kidjo za posvećenost obrazovanju i jednakosti žena u Africi.

Ime Travnika se također spomenulo na ovoj manifestaciji i to u oblasti partnerskih gradova. Naime, Grad Leipzig i Općina Travnik su ušli u uži krug za izbor održivih partnerskih gradova i bili su konkurenti za osvajanje nagrade svo do finalnog proglašenja. U ovoj oblasti pobjedu je odnio njemački Wernigerode i Hoi An iz Vijetnama.

Travnik i Leipzig, te Solingen i Thiès iz Senegala su ušli u izbor 3 najbolja partnertva njemačkih gradova sa ostatkom svijeta.

Sama nominacija, a zatim ulazak u top 7 i na kraju u finalni dio, odnosno top 3 za nas predstavlja ogromnu nagradu. Spominjanje imena Travnik u jednoj od najvećih i najznačajnih manifestacija u Europi je zaista velika čast i trebamo biti ponosni. Nama koji direktno radimo na održavanju gradskog partnerstva je nagrada da smo izgradili i dalje gradimo i njegujemo partnerske odnose između ljudi i institucija dva grada“ kazao nam je Azem Ejubović,šef ureda kancelarije Leipzig-Travnik

Podsjećamo, da su Općina Travnik i Grad Leipzig 2. maja 2003. godine potpisali ugovor o bratimljenju. Partnerstvo Leipzig-Travnik je i ranije dobijalo mnoge prestižne nagrade.

Jedna od bitnijih nagrada je nagrada Europskog parlamenta za građansku saradnju u 2008. godini.

Tada je Općina Travnik bila jedina Općina dobitinica ovog priznanja a da nije iz zemlje članice EU.

Općina Travnik/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!