Sveuciliste Vitez
BiH

Poplave u Fojnici i Kiseljaku, u ostatku SBK/KSB bez problema

Zbog obilnih padavina, u općini Fojnica je proglašeno stanje prirodne nesreće, dok je izlijevanje rijeke uzrokovalo probleme i u općini Kiseljak – izjavio je za Fenu dežurni operativni u Upravi civilne zašite SBK/KSB Miroslav Štrbac, naglasivši kako u ostalim dijelovima Srednjobosanskog kantona, trenutno, nema problema.

Štrbac je istaknuo kako je u Fojnici voda uzrokovale najviše problema u naseljima Gojevići, Dusina i Bakovići, te da je voda ušla u pet kuća.

– Voda je ušla u podrumske prostorije, te, do sada, nije bilo potrebe za evakucijom ljudi. Također, poplavljeno je više njiva i plastenika – istakao je.

Kako je kazao, ugrožena je i cesta od naselja Luke do Dusine, a u toku je njena sanacija.

– Put će biti upotrebljiv, ali će, radi preventive, biti zatvoren 24 sata u slučaju da dođe do klizišta. Međutim, na raspolaganju je alternativni put – dodao je Štrbac.

U općini Kiseljak je došlo do izljevanja rijeke Lepenice na cestu u naselju Gromiljak kojom se, kako je kazao Štrbac, saobraća otežano, dok je voda došla do četiri kuće u ovoj općini.

Štrbac je naglasio da se, zbog smanjenog intenziteta padavina, stanje u Kiseljaku i Fojnici stabilizuje, ali da su sve ekipe na terenu.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!