BH Telecom
Postojale su tri vrste pozorišta: amatersko, profesionalno i travničko
Postojale su tri vrste pozorišta: amatersko, profesionalno i travničko - photo: Agencija DAN
Kultura

Postojale su tri vrste pozorišta: amatersko, profesionalno i travničko

U Travniku se od petka, 5. aprila 2019. godine održavaju “Travničke pozorišne svečanosti 2019”, u organizaciji Pozorišta Travnik i Centra za kulturu općine Travnik.

Ovaj svojevrsni festival pozorišta otvara premijera predstave “F.K.P.”, a prema informacijama koje su na današnjoj press konferenciji prezentovane, za ovu predstavu je na raspolaganju ostalo svega par ulaznica.

– “Ovaj festival smo podržali na sve moguće načine i smatram da je krajnje vrijeme da s članovima Pozorišta Travnik vratimo onu staru priču koja kaže da postoje samo tri vrste pozorišta: amatersko, profesionalno i travničko pozorište. Mislim da je došlo vrijeme da se ta priča aktuelizira” – izjavio je danas Taik Ganić, direktor JU Centar za kulturu općine Travnik.

Cijena pojedinačnih ulaznica za predstave je 2 KM, a publici je na raspoganju festivalska ulaznica od 10 KM za sve predstave. Kupovinom ovih ulaznica se direktno pomaže rad Pozorišta Travnik.

Travničko pozorište, usprkos ograničenim materijalnim sredstvima kojima raspolaže, uspijeva probuditi publiku te promovisati važnost i ulogu pozorišta u današnjem vremenu. Ponovno smo prije četiri godine pokrenuli ovaj festival i činjenica je da iz godine u godinu pronalazimo rješenja i uspijevamo u ostvarenju zacrtanih ciljeva. Teško jeste, ali ne mislimo odustati” – rekla je Maja Đurić Zahirović, menadžerica Pozorišta Travnik.

Namjera nam je da pokušamo vratiti publiku, ali i da ponovno osvjetlamo obraz Amaterskom pozorištu Travnik, koje je, slobodno to mogu reći, haralo nekadašnjom Jugoslavijom” – dodao je član organizacionog odbora “TPS 2019” akademski glumac Matej Baškarad.

Agencija DAN