Transparency International
Republika Češka donira aparat za dezinfekciju Domu zdravlja Travnik
Republika Češka donira aparat za dezinfekciju Domu zdravlja Travnik
Aktuelno

Republika Češka donira aparat za dezinfekciju Domu zdravlja Travnik

Planet obuca

U okviru projekta “Inovativni pristup odgovoru na Covid 19 u ranjivim zajednicama u Bosni i Hercegovini”, koji provodi organizacija CARE Balkans u suradnji s organizacijama civilnog društva, osigurana je medicinska i zaštitna oprema u vrijednosti od skoro 130.000 KM za 10 domova domova zdravlja u BiH.

Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke.

Direktorica CARE Balkans Sumka Bučan prilikom isporuke opreme izjavila je da ovim projektom  pomaže i  lokalnim zajednicama donacijom 100 higijenskih paketa ranjivim skupinama stanovništva, kao i da je osigurano i 100 paketa ekonomske pomoći onima koji su u ovoj teškoj situaciju ostali bez izvora prihoda. Vrijednost ove donacije iznosi 12.700 KM.

Radimo u 10 općina. Praktički  ciljamo na marginalizirane grupe stanovništva, ali jedna od mjera jeste i donacija opreme domovima zdravlja. Neka logika koja nas je vodila jeste da su domovi zdravlja na prvoj liniji odbrane od covida. Kao što vidimo domovi zdravlja možda i najmanje  primaju  donacije u zaštitnoj opremi i dezinfekcionim sredstvima, tako da smo se odlučili da jedna komponenta bude pomoć domovima zdravlja. Imamo češke partnere u projektu i uređaji za dezinfekciju koji doniramo prepoznati su na češkom tržištu, tako da smo ih uvezli za porebe naših domova zdravlja – kazala je Bučan.

Šefica Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Češke Republike u Bosni Hercegovini Jana Zelingerova kazala je da je Češka Republika odlučila da pruži humanitarnu pomoć najranjivijim zajednicama u BiH.

–  Jako sam sretna što je Češka Republika u prilici da pomogne BiH u zaustavljanju širenja pandemije.  Projekat, u ukupnoj vrijednoti od 200.000 eura,  implemntira se od CARE Češke Republike i CARE Balkans. Nadamo se da će  uz pomoć ove zaštitne opreme domovi zdrvalja biti u mogućnosti da dezinfaciraju prostor u kome s nalaze i na taj način spriječe širenje pandemije.  Jadna od komponentata prokekta je da se osiguraju i higijenski paketi za porodice od kojih su neke iz romske populacije. Druga pomoć je u obliku pružanja ekonomskih paketa pomoći onima na koje je utjecala pandemija – kazala je Zelingerova.

Češke aparate za dezinfekcju će dobiti 10 domova zdravlja iz Bijeljine, Vukosavlja, Prnjavora, Modriče, Visokog, Viteza, Travnika, Bratunca, Rudog i Goražda.