Sveučilište/Univerzitet Vitez
Samo 15 posto djece u Srednjobosanskom kantonu uključeno u predškolski odgoj i obrazovanje
Samo 15 posto djece u Srednjobosanskom kantonu uključeno u predškolski odgoj i obrazovanje - photo: ilustracija
Aktuelno

Samo 15 posto djece u Srednjobosanskom kantonu uključeno u predškolski odgoj i obrazovanje

Predškolskim odgojem i obrazovanjem u Srednjobosanskom kantonu obuhvaćeno je tek 15 posto djece, dok je u europskim zemljama to između 80 i 90 posto, izjavio je u Travniku ministar obrazovanja SBK/KSB Bojan Domić.

Što je zemlja razvijenija, veći je postotak djece uključen u predškolski odgoj i obrazovanju, a kod nas je on 15 posto, odnosno između 800 i 900 djece. To je premali broj – rekao je Domić novinarima u Travniku, gdje je održan okrugli stol posvećen predškolskom odgoju u SBK/KSB.

Domić je pojasnio da se iz budžeta Srednjobosanskog kantona trenutno finansira 150 sati predškolskog obrazovanja i odgoja, ali da to nije obaveza, nego da je, zbog nedostatka vrtića, ostavljeno kao mogućnost roditeljima.

On očekuje da od 2020. godine počne i primjena zakonskih odredbi koje predviđaju uvođenje obaveznog pohađanja ustanova predškolskog odgoja.

U proračunu za ovu godinu za te namjene imamo pola milijuna maraka, dok u narednom periodu očekujem da to bude više novca. Trenutno govorimo o 150 sati, što je dva ili tri sata tjedno, a cilj nam je da to bude 500 sati i da ostane besplatno. Jedan od izazova je i da prilagodimo područne i osnovne škole djeci tog uzrasta, te da osiguramo stručni kadar – istakao je Domić.

Na okruglom stolu posvećenom predškolskom odgoju i obrazovanju u SBK/KSB zaključeno je kako je nužno raditi na povećanju broja djece obuhvaćene predškolskim odgojem i obrazovanjem, a to, između ostalog, podrazumjeva analizu infrastrukture i opremljenosti javnih i privatnih predškolskih ustanova, kao i osnovnih škola.

Program menadžerica švicarskog Caritasa u BiH, Elma Ćurulija, rekla je kako je Caritas od maja prošle godine započeo projekat “Predškolsko obrazovanje za svu djecu” te da je cilj povećati broj sati i broj djece u vrtićima.

Nismo zadovoljni trenutnom situacijom, jer prema pokazateljima UNICEF-a samo 14 posto djece u BiH uključeno je u predškolski odgoj i obrazovanje, a od toga je 1,5 posto romske djece – istakla je Ćurulija.

Predsjednica Društva zaposlenika predškolskih ustanova Federacije BiH, Ljiljana Kovač, naglasila je da je cilj okruglog stola probuditi svijest mjerodavnih da vrtiće treba otvarati, a ne zatvarati.

U SBK/KSB imamo trend otvaranja staračkih domova, a ja želim da gradimo vrtiće. Kako bismo postigli obavezni predškolski program trebamo i iskoristiti višak prostora u osnovnim školama, koji trebamo adekvatno urediti, a odgajatelje adekvatno platiti – istakla je Kovač.

Dodala je kako trenutno profesori predškolskog odgoja u SBK/KSB imaju plate između 500 i 600 konvertibilnih maraka.

Na okruglom stolu je, između ostalog, zaključeno da je potreban permanentan rad na podizanju kvaliteta predškolskog odgoja te omogućavanje pohađanja vrtića svakom djetetu.

FENA/Agencija DAN