BH Telecom
Aktuelno

Sead Karakaš: Dva nova klastera zaraze u SBK, za 21 uzorak se čekaju rezultati

S obzirom da su se na području Srednjobosanskog kantona pojavila dva nova klastera koronavirusa direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB Sead Karakaš epidemiološku situaciju ocijenio je “nesigurnom”.

Činjenica da smo jučer imali dva pozitivna slučaja, odnosno dva različita klastera u dva područja, govori u prilog tome da se infekcija širi i da je neophodno poduzeti vrlo intenzivne mjere. Jedna klaster je vezan za Tuzlu, odnosno Zenicu i Novi Travnik, dok nam je drugi potpuno nepoznat i istražujemo ga. Postoje indicije da se radi o novom klasteru, vezanom za osobu koja je došla iz Nizozemske – rekao je Karakaš.

Po njegovim riječima, traga se za osobama s kojima su kontaktirale zaražene osobe, a pravac djelovanja odredit će i rezultati testiranja 21 uzorka koji su poslani iz SBK/KSB.

Karakaš je podsjetio da je muškarac iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, koji je preminuo u vozilu Hitne pomoći, bio pozitivan na koronavirus, dok se u drugom slučaju zaraze radi o osobi iz Novog Travnika.

Koronavirus ranije je potvrđen i kod muškarca iz Novog Travnika koji je 11. marta učestvovao na proslavi u kompaniji “Igman” u Konjicu.

FENA/Agencija DAN