Sinoć u Travniku otvorena izložba fotografija „Bajke Budimpešte“
Sinoć u Travniku otvorena izložba fotografija „Bajke Budimpešte“ - photo: Zavičajni muzej Travnik
Kultura

Sinoć u Travniku otvorena izložba fotografija „Bajke Budimpešte“

Izložba u Zavičajnom muzeju Travnik je priređena u okviru projekta upoznavanja mađarske kulture i tradicije na prostoru zapadnog Balkana. U Bosni i Hercegovini ova manifestacija pod nazivom „Sedmice mađarske kulture“ traje nekoliko mjeseci, a organizirana je uz pomoć Festivala Sarajevska zima, čiji je ujedno i počasni gost.

Izložba je koncipirana tako da su u paru, jedno do drugoga, predstavljeni radovi Imre Kinszkog i Ottó Kaisera. Na tim fotografijama možemo tražiti dodirne tačke, prije svega u sličnim motivima, ali svakako uočavati njihove posebnosti i individualnosti umjetničkih izraza. Ova dva umjetnika pripadaju različitim epohama. Kinszki je djelovao na početku 20. stoljeća, a Kaiser u drugoj polovici 20. stoljeća i naš je savremenik.

Izložba „ Bajke Budimpešte“ približila nam je segment mađarske kulture, umjetnost fotografije, prezentacijom djela dva velika umjetnika. Izložba je informativna i inspirativna posebno za predstavnike travničkog foto kluba, koji su aktivni na polju fotografije i imaju zapaženog uspjeha u svome dosadašnjem radu.

Publici su se obratili predstavnici Mađarske ambasade, zamjenica ambasadora Ágnes Angyal i atašeica za kulturu Anita Márton, te Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik.

Zavičajni muzej Travnik