HH Auto Travnik
Arhiva

Škola fudbala kojom su prodefilovali mnogi travnički dječaci: Bubamara i dalje bilježi sjajne rezultate

Škola fudbala ”Bubamara” iz Travnika definitivno je jedan od najvećih platformi za ”izbacivanje” talentiranih nogometaša u Bosni i Hercegovini.

Protekle dvije godine Bubamara ima samo pionirsku selekciju, a sve usljed nemogućnosti da se finansiraju i drugi uzrasti. Međutim, koliki je Bubamara rasadnik talenata, najbolje govori činjenica da u trenutnom prvom timu NK Travnik igra pet nogometaša koji su svoje prve korake napravili upravo u Bubamari. Također, vrijedno je spomenuti i Adnana Kovačevića, trenutnog prvotimca jednog od najuspješnijih sportskih kolektiva u našoj zemlji, FK Sarajevo.

Nemogućnost organizacije više uzrasta ipak nije utjecala na rezultate i iznenađenja koja Bubamara redovno prezentira. NK Travnik je logičan nastavak puta svih onih koji poniknu u Bubamari, a iz ove škole naglasak daju na nekolicini trenutnih kadeta NK Travnik, prvenstveno Berina Čatića, Farisa Bektaša, Enisa i Sameda Lepira, te bivšeg kapitena Bubamare, Marka Baltića. 

Svakako je izuzetno interesantna priča mladog Hamze Gasala, poniknulog u Bubamari, koji je, iako pionirskog uzrasta, igrač kadeta FK Sarajevo, te je označen kao jedan od najvećih talenata Akademije FK Sarajevo.

Bubamara godišnje iz Budžeta Općine Travnik dobije 1,500 KM, a iz ovog kolektiva naglašavaju da to nije dovoljno za pravilan rad sa mladim fudbalerima. 

Mladi fudbaleri iz Travnika prošle godine su privukli pažnju bh. sportske javnosti osvajanjem Kantonalne lige, a zatim i pobjedom protiv premijerligaša NK Vitez, rezultatom od nevjerovatnih 7:0. Nakon toga su u nastavku takmičenja na nivou države izbacili u osmini finala ekipu Podgrmeča, a ždrijebom su u četvrtfinalu dobili Široki Brijeg, jedan od najrazvijenijih kolektiva u zemlji. Sa jednim golom razlike Travničani su se oprostili od takmičenja, a put su nastavili i ove godine, s obzirom da malo zaostaju za prvoplasiranom Iskrom iz Bugojna, te se iz tabora Bubamare nadaju ponavljanju prošlogodišnjeg uspjeha.

 

Travnicki.INFO