Aktuelno

Tahir Lendo: Situacija još nije za opuštanje, treba biti jako oprezan

Premijer Vlade SBK, Tahir Lendo, obratio se danas medijima nakon održane vanredne sjednice Vlade SBK. Premijer je govorio o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u našem kantonu, pripremi sjednice Skupštine SBK, rebalans Budžeta i slično.

”Trenutna epidemiološka situacija se svodi na jednu lijepu priču za sada, ali sa popuštanjem mjera moguće je očekivati povećanje broja oboljelih. Što se Budžeta tiče, mi očekujemo sredstva MMF-a, kao i druga stredstva koja će doći na nivo države i entiteta. Mislim da ćemo već u narednoj sedmici imati usvojen rebalans od strane Vlade, te ćemo pripremiti sjednicu Skupštine na kojoj bi se trebalo razmatrati o Budžetu, korona-zakonu, i slično” riječi su premijera Lende.

Što se tiče najavljenog smanjena plata, premijer je izjavio da će sve zavisiti od prijedloga koji uputi ministarstvo finansija.

”Svi ekonomski pokazatelji govore da imamo manjak prihoda i da je stanje veoma ozbiljno. Nije realno da se zadrži puna plata, ali sve zavisi od odluke koju uputi ministarstvo finansija. Sindikati štite interese radnika i uposlenika, ali je realni sektor specifičan. Imate neke grane realnog sektora koje su radile u punom kapacitetu, kao što je policija. Za primjer, oni su imali više od 4400 osoba u samoizolaciji koje su morale kontrolisati jednom ili dva puta dnevno.”

Agencija DAN