HH Auto Travnik
Travničani oduševljeni: Srušena najpoznatija ograda u gradu!
Travničani oduševljeni: Srušena najpoznatija ograda u gradu! - photo: Agencija DAN/fotografija mladenaca Dagoja: ID Photography
Aktuelno

Travničani oduševljeni: Srušena najpoznatija ograda u gradu! (FOTO)

Čini se, Travnik u posljednje vrijeme ide nekim novim putem, ka nekom novom, boljem cilju.

Često se ova sredina spominjala, a nerijetko i opravdano, kao ona gdje se na vagu postavljaju određene situacije, projekti, organizacije i pojedinci, a razultat takve trke “principa”, bio je izostanak prosperiteteta za ljude koji ovdje žive. Njihovo, s obje strane, zapravo je naše zajedničko; naše vrijeme, naš život, naša djeca.

Tek sa ovakvim principima, kada se iz svake djelatnosti pokuša dobiti najbolje, bez drugih ograničavajućih faktora, o benefitima takvog života mogu govoriti svi. Naravno, to ne isključuje ono tradicionalno, kolektivno i lično uvjerenje kao jedan oblik nadgradnje života svakog čovjeka, ali nepotrebno postavljenog u prvi plan nad prosperitetom ovog posebnog grada.

Započelo je kao zajednički projekti, zajednička sportska takmičenja i saradnja između predstavnika škola, s jedne strane KŠC Petar Barbarić, nesporno pravog vlasnika kompletne zgrade, i MSŠ Travnik koja se u nedostatku vlastitog prostora koristi prostorijama ove zgrade.

Ograda u dvorištu travničke Gimnazije, bila je i materijalni dokaz višegodišnjeg nametnutog, a neprihvatljivog načina života, koji je, zahvaljujući prvo malim zajedničkim aktivnostima, druženjima i prijateljstvima, prerastao u ono što je uvijek postojalo a starije generacije pamte u Travniku, a zove se suživot i zajedništvo.

Ta nerijetko kritikovana ograda, u pjesmama opjevana, pa nedavno kroz priču mladih supružnika Dagoja i široj javnosti definirana kao besmisao ovog vremena, konačno je danas uklonjena.

Izvođač radova je Firma Eterna-Teks d.o.o. iz Travnika i kako nezvanično saznajemo ova ograda podjele trajno se uklanja dok se, veoma izvjesnim, spominju varijante nove ograde oko cijele školske zgrade.

Reakcije posmatrača i Travničana na društvenim mrežama govore o opravdanosti njenog uklanjanja.

Agencija DAN

(Tekstualni, foto i video sadržaji se ne mogu prenositi na druge medije bez pismene saglasnosti Agencije DAN)