HH Auto Travnik
Tri posljednja nalaza iz SBK/KSB negativna na koronavirus
Tri posljednja nalaza iz SBK/KSB negativna na koronavirus - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Sead Karakaš: Situacija je bolja, uzorci koje smo testirali na koronavirus su svi negativni

Nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Srednjobosanskom kantonu, a uzorci tri testirane osobe su negativni, izjavio je novinarima u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB Sead Karakaš.

To nam daje nadu jer već dva-tri dana imamo sve negativne rezultate testova. Mislim da nam se situacija poboljšava u odnosu na onu koju smo jučer i prekjučer proglasili neisgurnom – rekao je Karakaš.

Dodao je da je u SBK/KSB trenutno oko 1.800 osoba u samoizlaciji, od kojih 300 u Novom Travniku, u kojem je prisustvo virusa potvrđeno kod direktora tvornice BNT-TMiH, koji je učestvovao 11. marta na proslavi u preduzeću “Igman” u Konjicu.

U tom gradu je, između ostalog, u izolaciju stavljena kompletna zgrada, sa 80 stanovnika.

U Novom Travniku se taj krug stalno širi. Tražili smo prvo najbliže kontakte koje je zaraženi imao, a zatim smo širili taj krug kontakata. Tako da se može reći da smo one koji su, po našoj procjeni, bili najizloženiji eventualnom riziku, stavili pod nadzor – naglasio je Karakaš.

Na pitanje novinara da prokomentariše tvrdnje zaražene osobe iz Novog Travnika da nije kršio samoizolaciju, Karakaš je rekao da je na tu mjeru svaki građanin obavezan od trenutka kada dobije usmenu uputu iz nadležnih zdravstvenih ustanova.

Administracija kasnije dostavlja rješenje. Njega su svakodnevno zvali, a telefon mu je bio isključen – naglasio je Karakaš.

Prema informacijama koje je jutros objavio Krizni štab federalnog Ministrastva zdravstva, u SBK/KSB je testirano ukupno 19 osoba, a jedna je pozitivna na koronavirus.

FENA/Agencija DAN