BH Telecom
U petak u Docu jubilarno 50. izvođenje predstave „Prijatelji se ne dodaju, nego se stiču“
photo: Genesis Project
Kultura

U petak u Docu jubilarno 50. izvođenje predstave „Prijatelji se ne dodaju, nego se stiču“

Predstava „Prijatelji se ne dodaju, nego se stiču“ koju izvodi NVO Genesis Project iz Banjaluke imaće svoje jubilarno 50. izvođenje u petak, 9. februara u Osnovnoj školi „Dolac“, u Dolcu na Lašvi.Sa ovim izvođenjem, koje je ujedno i posljednje u sklopu projekta, ovu edukativnu predstavu koja govori o opasnostima internetapogledalo je preko 3.500 djece Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna.

Predstavu realizuje NVO Genesis Project u sklopu projekta „Promocija mira i sigurnosti kroz edukativne, interaktivne, pozorišne predstave u osnovnim školama / Sigurni učenici – Rodno odgovorne škole” uz podršku Kanadskog fonda za lokalne inicijative, te uz odobrenje i saglasnost Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa/Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Kantona Središnja Bosna/Srednjobosanskog kantona.

Sama predstava do sada je odigrana u Bugojnu, Busovači, Fojnici, Jajcu, Kiseljaku, Novom Travniku, Vitezu i Travniku. Ona govori o vrijednostima koje pod uticajem savremenih tehnologija i društvenih mreža polako padaju u drugi plan i kroz zanimljiv scenario ukazuje djeci na opasnosti koje komuniciranje na društvenim mrežama može da nosi. Postavlja i pitanja tinejdžerima o tome da li smo postali zarobljenici društvenih mreža, a da toga uopšte nismo ni svjesni? Da li je slika zlatnogkaveza u kojem sjedimo postala bitnija od slobode?Htjeli mi to ili ne, sve više živimo u dva paralelna univerzuma. Jedan je virtuelan, drugi je stvaran.Problem je što nam virtuelni svijet izgleda daleko privlačniji, pitkiji, jednostavniji, a samim tim bolji uodnosu na stvarni svijet. U virtuelnom svijetu možemo da budemo neko drugi, neko bolji, ljepši,kvalitetniji, bogatiji… i samim tim olako gubimo vezu sa realnim životom i pojam o pravimvrijednostima.

Predstava „Prijatelji se ne dodaju nego stiču“, kao što i njen sam naziv govori, simbolično ukazuje djeci na sve ove probleme i edukuje ih o tome kako da komuniciraju na pravi način. Učenici koji su gledali predstavu ističu da su puno naučili, i da im se naročito dopada način na koji su im prezentovane ove teme, jer su uglavnom mislili da će slušati „još jedno predavanje“. Interaktivne i edukativne predstave, kroz svoje aktivnosti, NVO Genesis Project realizuje već više od 20 godina u osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine.

Genesis Project