Sveučilište/Univerzitet Vitez
Aktuelno

VIDEO/FOTO: U prisustvu ambasadorice Kanade, u OŠ Travnik održana predstava “Prijatelji se ne dodaju, nego se stiču”

Danas je u amfiteatru Osnovne škole Travnik izvedena edukativna pozorišna predstava “Prijatelji se ne dodaju, nego se stiču”.

Predstava se izvodi u sklopu projekta „Promocija mira i sigurnosti kroz edukativne, interaktivne, pozorišne predstave u osnovnim školama/ Sigurni učenici – Rodno odgovorne škole” kojeg implementira NVO Genesis Project uz podršku Kanadskog fonda za lokalne inicijative (CFLI), te uz odobrenje i saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona.

Mladi Travničani, njihovi roditelji i nastavnici su sa velikom pažnjom pratili predstavu koja je na njima prihvatljiv način jasno ukazivala na opasnosti koje se kriju na internetu, a predstavi su, između ostalih,  pristvovali i Isabelle Poupart, ambasadorica Kanade u Bosni i Hercegovini, David Morgan, zamjenik direktora Odjeljenja za jugoistočnu Evropu i Evroaziju Ministarstva Vanjskih poslova Kanade, ministrica obrazovanja Katica Čerkez i Zoran Matošević, pomoćnik ministrice.

Ambasadorica Poupart je izjavila da je počašćena što je danas u Travniku, te je dodala: “Ovaj projekat se finansira preko Kanadskog fonda za lokalne inicijative (CFLI) i ovo je dio jednog programa za građenje kapaciteta nevladinih zajednica i organizacija civilnog društva, naravno u saradnji sa lokalnim vlastima. U ovom slučaju su to škola i Kanton, a bilo mi je jako drago da je danas i ministrica bila ovdje sa nama.”

“Ono što je specifično za ovaj projekt je činjenica da je njegov fokus na onome što je trenutno jako važno, a to su sigurnost djece na internetu, cyberbullying-nasilje na internetu, te ono što je za Ambasadu Kanade jako važno: ravnopravnost spolova. Htjela bih još jednom da se zahvalim našim partnerima, nevladinoj organizaciji Genesis Project, Osnovnoj školi Travnik, Srednjobosanskom kantonu i glumcima. Posebno bih naglasila da je ova mlada publika bila odlična, te je sve vrijeme aktivno učestvovala u samoj realizaciji ove edukativne predstave” – dodala je ambasadorica Poupart.

Više pogledajte u našem današnjem videu i fotogaleriji.

Agencija DAN