BH Telecom
U SBK/KSB drastičan pad broja zaposlenih i nastavak trenda otpuštanja radnika
U SBK/KSB drastičan pad broja zaposlenih i nastavak trenda otpuštanja radnika - photo: FENA
Aktuelno

U SBK/KSB drastičan pad broja zaposlenih i nastavak trenda otpuštanja radnika

Drastičan pad broja zaposlenih bilježi se u Srednjobosanskom kantonu, a trend otpuštanja radnika iz realnog sektora sve je prisutniji, izjavio je u petak u Travniku ministar privrede SBK/KSB Nisvet Hrnjić.

Govoreći o ekonomskoj krizi izazvanoj pandemijom novog koronavirusa, Hrnjić je novinarima rekao da je teško stanje u svim privrednim sektorima, a posebno onima kojima je naredbama kriznog štaba zabranjen rad.

Od 8.200 radnika, prije proglašenja stanja prirodne nesreće, pali smo na manje od 6.000 i to samo u sektoru kojem je naredbama kriznog štaba zabranjen rad. I sve druge privredne grane su u teškoj situciji i trend otpuštanja radnika sve je veći – istakao je.

Podsjetio je da je Vlada SBK/KSB utvrdila prvi set mjera za pomoć privredi, koji podrazumijeva brzi rebalans budžeta, formiranje fonda pomoći realnom sektoru, aktiviranje namjenskih sredstava, te oslobađanje od parafiskalnih nameta.

Ministarstvo privrede je, kako je rekao, utvrdilo i program raspodjele sredstava, a očekuje se da ga Vlada razmatra iduće sedmice.

Nakon toga, može ići javni poziv privrednicima za dodjelu tih sredstva – naglasio je on.

Na pitanje novinara koji novčani iznos će biti na raspolaganju za pomoć poduzetnicima, Hrnjić je rekao da je to teško procijeniti, jer “Ministarstvo finansija još nije pripremilo rebalans budžeta“.

Prijedlog Ministarstva privrede bio je da sredstva fonda budu minimalno deset miliona maraka. Međutim, ta cifra je kod usvajanja seta mjera izbačena i sada imamo mjere bez tog iznosa – istakao je on.

Upitan jesu li sindikati zaposlenih u javnoj upravi pokazali dovoljno solidarnosti s radnicima u realnom sektoru, Hrnjić je rekao da je očekivao više.

Nisu pokazali solidarnost i očekivao sam više. Mislim da je i Vlada ovdje trebala pokazati dodatnu i neophodnu dozu hrabrosti da iskorači hrabrije u ovom trenutku. Ministarstvo je predložilo taj ton, međutim, imamo šta imamo. Usvojili smo set mjera i izradili prijedlog programa pomoći – naglasio je on.

Iako su, kako je rekao, određene kompanije bile primorane otpustiti dio radnika, Vlada će pri dodjeli pomoći preferirati one koje nisu otpuštale radnike.

Hrnjić je naglasio da se pojavljuje i jedna vrsta manipulacije u kojoj kompanije otpuštaju radnike, kako bi ostvarili naknadu sa biroa za zapošljavanje, ali ih i dalje angažuju za rad “na crno”.

Takvu firmu smo otkrili na području Kiseljaka, koja je to uradila s najmanje 50 radnika. Odmah je sankcionirana i naloženo je hitno potpisivanje ugovora o radu i prijava Poreznoj upravi – naglasio je Hrnjić.

Hrnjić je najavio da će inspekcija nastaviti kontrole u toj oblasti.

FENA/Agencija DAN