Sveučilište/Univerzitet Vitez
U Srednjobosanskom kantonu počinje program obaveznog predškolskog odgoja
photo: Agencija DAN
Aktuelno

U Srednjobosanskom kantonu počinje program obaveznog predškolskog odgoja

Ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona, Katica Čerkez, najavila je kako na proljeće počinje realizacija programa, koji predviđa obaveznih 150 sati predškolskog odgoja i obrazovanja, a u koji će biti uključeno oko 2.300 budućih prvačića.

Čerkez je novinarima izjavila kako je u kantonalnom budžetu za ove namjene predviđeno 300.000 konvertibilnih maraka, te je podsjetila kako se radi o prvom koraku u provedbi Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju SBK/KSB.

Prvi put u SBK/KSB počinje projekt obaveznog pohađanja predškolske nastave. U Zakonu je navedeno da ćemo ove godine osigurati 150 sati obaveznog predškolskog programa, a 2020. godine, kada budu osigurani uvjeti, odnosno nužna finansijska sredstva, bit će osigurano 500 sati obaveznog predškolskog odgoja – istaknula je ministrica.

Ocijenila je kako će obavezno predškolsko obrazovanje djeci osigurati vrtići, koji za to ispunjavaju uslove, te škole u sredinama koje nemaju vrtiće.

Dosta pripremnog posla smo uradili i do sada educirali 54 učiteljice. Tih 150 sati će realizirati vrtići, ukoliko ispunjavaju uvjete, a tamo gdje nema tih mogućnosti, pogotovo u ruralnim područjima, provodit će ga škole – istakla je Čerkez, naglasivši kako su, u suradnji sa UNICEF-om i organizacijom “Save the Children”, opremljene učionice u 17 škola, u vrijednosti od oko 100.000 maraka.

Čerkez je, također, naglasila kako mnogi vrtići ne zadovoljavaju sve potrebne uslove, a nedostatak kadra je jedan od evidentnih nedostataka.

FENA/Agencija DAN