Sveučilište/Univerzitet Vitez
Udruženje 'Avlijaner' upozorilo na slučajeve zlostavljanja pasa u Travniku
Udruženje 'Avlijaner' upozorilo na slučajeve zlostavljanja pasa u Travniku - photo: FENA
Aktuelno

Udruženje ‘Avlijaner’ upozorilo na slučajeve zlostavljanja pasa u Travniku

Nakon zaprimljenih prijava građana o zanemarivanju i zlostavljanju pasa u Travniku, Udruženje za zaštitu životinja “Avlijaner” podnijelo je Tužilaštvu Srednjobosanskog kantona prijavu protiv jedne osobe, a pomoć je zatražilo i od kantonalne veterinarske inspekcije.

Predsjednica ovog udruženja, Besima Sivro, izjavila je Feni kako se dva psa, smještena u jedno privatno dvorište u Travniku, nalaze u zapuštenom i dehidriranom stanju, zbog čega je zatraženo da veterinarska inspekcija izda hitan nalog za njihovo izuzimanje, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH.

To su psi koji su dovedeni sa ulice, dakle nema ih u registru pasa. Zavezani su tako da se, bukvalno, ne mogu pomjeriti jedan od drugog. U pomoć smo pozvali veterinarski inspektorat, koji je, također, bio na terenu te su utvrdili da su psi na kratkom lancu i bez zaklona, bez vode i hrane. Veterinarska inspekcija je poslala zahtjev, ali vlasnik kuće odbio je da ga zaprimi. Nakon više od 20 dana, psi su na istom mjestu, bez vode i mogućeg hlada – navela je Sivro.

U Udruženju “Avlijaner” ističu da ovo nije jedini primjer zlostavljanja napuštenih pasa u Travniku, te da su slične slučajeve i ranije prijavljivali nadležnim institucijama, ali da nije bilo procesuiranja odgovornih.

Iako tvrde da je, zahvaljujući programima kastracije i sterilizacije, djelomično smanjen broj napuštenih pasa na ulici, ističu da je to i dalje jedan od gorućih problema u Travniku, te da je otvaranje prihvatilišta jedino trajno rješenje.

Imamo u planu projekat prihvatilišta Turbe-Komar, a za to nam treba podrška Općine Travnik. Pronalazak zemljišta godinama je bio problem, a sada imamo vlasnika koji je spreman ustupiti zemljište, a do Općine je da ponudi rješenje za izgradnju azila – naglasila je Sivro.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH zabranjuje eutanaziju životinja, uz izuzetak agresivnih i teško bolesnih, dok su općinske, gradske i kantonalne vlasti zadužene osigurati azile za njihov smještaj do udomljavanja.

FENA/Agencija DAN