BH Telecom
Aktuelno

Univerzitet u Travniku nastavio sa implementacijom projekta Inclusion

Univerzitet u Travniku nastavio je sa implementacijom projekta Inclusion treninzima za nastavno i nenastavno osoblje. Prvi univerzitet u Bosni i Hercegovini koji se nalazi u ovom projektu svakako će poslužiti kao zvijezda vodilja drugim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

”Projekat Inclusion je već u drugoj godini implementacije, a sa 2019. godinom ulazimo u njegovu završnu fazu. To je projekat koji čini izgradnju kapaciteta u visokoškolskom obrazovanju pri Erasmus + programu i zaista nam je čast biti dijelom projekta zajedno sa 14 partnera. Smatram da je Inclusion veliki izazov ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za Evropsku uniju kada je u pitanju izgradnja kapaciteta visokoškolskog obrazovanja i sama tematika je zanimljiva za implementaciju. Univerzitet u Travniku, tačnije Edukacijski fakultet i Fakultet za tehničke studije su uradili dosta stvari po ovom pitanju, i ovo što se dešava u našoj ustanovi ovih dana je staff training – priprema kadra za nadolazeće izazove” izjavila je Maja Đurić – Zahirović, koordinatorica projekta Inclusion ispred Univerziteta u Travniku.

Partneri iz Evropske unije zainteresirani su za poboljšanje visokoškolskog obrazovanja u našoj državi.

”Ovim dešavanjima na Univerzitetu u naredna dva do tri dana kada se održavaju radionice za nastavno i nenastavno osoblje, kao i studente, najbolje se oslikava cilj projekta. Značaj Inkluzije je zaista veliki, s obzirom na to da Inkluzija u Bosni i Hercegovini nije dovoljno tretirana kao program koji će se u narednom periodu dosta spominjati i implementirati. Ovo je proces u visokom obrazovanju koji ima svoje smjernice, plan i aktivnost, kao što imamo Inkluzije u osnovnom i srednjem obrazovanju. Univerzitet u Travniku prvi je univerzitet koji se nalazi u ovakvom projektu i smatram da možemo poslužiti kao model drugim univerzitetima u Bosni i Hercegovini.” izjavila je Amra Tuzović, voditelj nastavnog procesa na Edukacijskom fakultetu i Fakultetu za tehničke studije u Travniku.

Travnicki.INFO